News

Schimbări importante în structura anului școlar. Sorin Cîmpeanu: “Vor fi cinci module, cu vacanţe între ele”. Update

Oficialii din Ministerul Educației au pregătit schimbări importante în ceea ce privește structura anului școlar. Se renunță la semestre și trimestre. De asemenea, vor fi eliminate și tezele.
30.03.2022 | 16:20
Schimbari importante in structura anului scolar Sorin Cimpeanu Vor fi cinci module cu vacante intre ele Update
Structura anului școlar, modificări importante. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
30-03-2022
13:29

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat structura noului an școlar, 2022-2023

Noul an școlar, 2022-2023, va fi unul total diferit față de cel pe care l-au avut până acum elevii și profesorii. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că din septembrie se vor elimina semestrele/trimestrele și se vor introduce în loc cinci module, cu vacanțe între ele. De asemenea, se va introduce, pe lângă Școala Altfel, și Săptămana Verde.

Modulele de învățare, vor fi de 6-8 săptămâni. Unul dintre cele cinci, va începe pe data de 5 septembrie, iar la scurt timp după începutul anului școlar, prima vacanță va fi între 24 – 30 octombrie.

”Am reușit să ajungem, îmi place să cred, la un consens care este confirmat de către nu numai de către experții în științele Educației din România, ci de către orice expert care are un minimum de noțiune pedagogie modernă. Este vorba despre nevoia de a alterna module de învățare de 6-7-8 săptămâni cu module de repaus. În așa fel putem să ne adaptăm pe specificul anului școlar din România.

Mai exact propunerea agreata fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prin modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie elevii ar urma să intre în vacanță. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanță. O vacanță acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

După terminarea vacanței 24-30 octombrie, va începe modulul 2 care se va finaliza pe 23 decembrie, deoarece elevii vor intra într-o nouă vacanță, până pe 8 ianuarie. Pe 9 ianuarie, va începe modulul 3, care se va încheia în luna februarie, la o dată decisă de inspectoratele județene. În luna februarie, elevii vor intra într-o nouă vacanță, de 7 zile.

”După această vacanță, urmează modulul doi de învățare care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie.

Urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean prin consultare cu cei implicați. Este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Odată încheiată și vacanța din februarie, se dă startul modului 4, care se va derula până în apropiere de Paști, iar vacanța se va planifica în intervalul 8-23 aprilie.

”După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie”, a mai transmis ministrul.

Ultimul modul, cinci, va începe, așadar, după vacanța de Paști și se va desfășura până pe 16 iunie 2022. Din 17 iunie, se va intra în vacanța mare, până în luna septembrie.

”Urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie când va începe anul școlar următor”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Săptămâna Verde, parte din noul an școlar

În ceea ce privește Săptămana Verde și Școala Altfel, ministrul a spus că se pot organiza în modulele 4 și 5, la alegerea profesorilor.Vor exista și specialiști care vor vorbi elevilor despre mediu și educație financiară.

”Aș mai face încă o precizare: avem o altă noutate alături de săptămâna școala Altfel, avem și săptămâna Verde. Această săptămână va putea fi introdusă și am agreat că va fi introdusă în structura anului școlar 2022 – 2023 în modulele patru și cinci de învățare . Școlile vor avea libertatea să-și aleagă, în funcție și de condițiile meteo și de alte specificități locale, să fie săptămâna Verde în modulul patru și școala Altfel în modulul cinci sau săptămâna altfel în modul patru și săptămâna Verde în modul cinci.

Am pus la punct împreună cu domnul ministru al mediului încă de anul acesta, când deși nu există în săptămâna anului școlar o săptămâna Verde, împreună vom avea o mobilizare a elevilor în jurul activităților de mediu. În acest sens vom avea o conferință cu toți inspectorii școlari vineri la 10:00. Vom introduce în acest fel prezentări făcute de către personalul care este abilitat să prezinte aceste elemente, îmi place să cred într-o manieră foarte atractivă, de mediu.

Avem un plan și alte acțiuni pentru introducerea unor specialiști în școli. Dau cu titlu de exemplu, știți foarte bine Parlamentul a adoptat deja ziua de 11 aprilie, nu va fi în vigoare în data de 11 aprilie în acest an, dar asta nu ne va împiedica ca, împreună cu reprezentanții Băncii Naționale și alte instituții financiare, să promovăm în școli educația financiară”, a mai transmis ministrul educației.

Elevii au șanse să scape de tezele semestriale. Cum vor fi evaluați

Referitor la teze, se elimină obligativitatea lor, Sorin Cîmpeanu precizând că: ”intenționăm să revizuim regulamentul, în sensul renunțării la obligativitatea tezelor semestriale.”

În loc de teze, ”vor fi evaluări standardizate la început și final de an școlar” și care vor fi ”digitalizate”.

”Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci să fie distribuită electronic către doi evaluatori, care nu se cunosc între ei. Asta va crește relevanța evaluării”, a mai subliniat ministrul.

Întrebat când și cum se vor mai încheia mediile, având în vedere că se vor elimina tezele, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

”Sigur vom avea medii la finele anului școlar. Mediile încheiate la final de semestru aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că nu au avut nici relevanță și nici nu au fost folosite, deci se va libertate profesorilor să-și organizeze evaluările pe parcurs în funcție de calendar, de ritmul de predare a materiei”, a mai transmis ministrul educației.

De asemenea, Cîmpeanu a mai punctat faptul că există un plan referitor la încheierea mediilor, dar că va fi anunțat după ce va fi aprobat de experții în educație.

Anul școlar 2022-2023 va fi structurat diferit față de precedenții. Ministerul Educației pregătește schimbări importante pentru elevi.

Structura anului școlar, modificări importante. Ministerul Educației vrea să renunțe la semestre și să impună 5 module

În următorul an școlar, elevii din România ar putea reveni mai repede în bănci. De asemenea, perioada de cursuri nu va mai fi împărțită în semestre şi trimestre, ar fi hotărât responsabilii din Educaţie.

ADVERTISEMENT

”Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, au precizat sursele Edupedu.ro.

”Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus sursele în urma discuțiilor din ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, care a început la ora 10:00, miercuri dimineață

ADVERTISEMENT

Structura anului școlar 2022 – 2023 – propunere:

  • 5 septembrie – 21 octombrie – modul
  • 24-18 octombrie – vacanță de toamnă
  • 31 octombrie – 21 decembrie – modul
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 3 februarie – modul
  • 6 februarie – 10 februarie – vacanță inter-semestrială
  • 13 februarie – 6 aprilie – modul
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – modul
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Reamintim că nu cu mult timp în urmă, mai exact în februarie, ministrul educației anunța o schimbare structurală masivă a anului școlar următor, prin trecerea de la actuala organizare, pe semestre, la trimestre.

ADVERTISEMENT

Conform planului anunțat de ministrul Sorin Cîmpeanu, anul școlar era structurat astfel: trimestrul I: 14 săptămâni, în perioada 5 septembrie – 21 decembrie 2022. Trimestrul al II-lea avea 12 săptămâni, din 9 ianuarie până pe 6 aprilie 2023, iar trimestrul al III-lea avea 8 săptămâni, între 19 aprilie și 16 iunie 2023.

O altă mare schimbare: elevii nu vor mai susține teze

Ministerul Educației ia în calcul și renunțarea la teze. Acestea ar putea fi înlocuite cu o evaluare periodică.

ADVERTISEMENT

De altfel, și elevii doresc acest lucru în legătură cu tezele. Un sondaj realizat de Consiliului Național al Elevilor pe un eșantion de 10.000 de elevi a scos în evidență faptul că 70% dintre cei consultați doresc eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă.

”Dintre elevii care au participat la consultarea noastră, peste 70% își doresc eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback, astfel încât această formă de evaluare de etapă să reprezinte cu adevărat o oportunitate pentru elevi de a își analiza progresul și de a stabili, alături de profesori, pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a își acoperi lacunele din învățare”, susțin reprezentanții CNE.

ADVERTISEMENT