Cea mai mare problemă a acestui sistem de colectare, oricând de benefic ar fi societății sau naturii, e că mai mereu aparatele de colectare sunt pline și deseori se creează cozi foarte mari de așteptare. De vină ar fi firmele care se ocupă de acest întreg proces, care nu fac față.
Așadar, cei care sunt responsabili de sistem par că au învățat din greșeli și anunță că vor face mai multe schimbări în 2025. Totul, pentru a se asigura că oamenii pot să recicleze eficient fără să stea la coadă zeci de minute.
Potrivit, Ancăi Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO SGR, legislația va fi schimbată. Mai exact, vor fi dezvoltate alte forme de colectare a ambalajelor pentru care cetățenii primesc 50 de bani.
Așadar, astfel de aparate ar trebui să apară și în alte zone din oraș nu doar lângă supermarketuri sau mall-uri. Momentan cozile sunt deseori mari la aceste centre de comerciale, situație care îi exasperează atât pe clienți, cât și pe angajații magazinelor.
La fel de stresați sunt cei responsabili cu mentenanța acestora aparate de colectare. “Pentru noi este foarte important, pentru că trebuie să spunem că o parte din succesul acestui proiect l-a reprezentat legislaţia.
Legislaţia a fost suficient de bine scrisă încât să putem să funcţionăm bine în primul nostru an şi să putem să avem o predictibilitate”, a explicat Anca Marinescu. Așadar, vești bune pentru cei care doresc să recicleze. Desigur, suma de 50 de bani pe care o vor primi românii pentru fiecare sticlă rămâne neschimbată.
Conform Bugetul.ro, un oficial al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) recunoaște că mai există multe probleme cu acest sistem ReturoSGR. ”Prin faptul că primim pe un ambalaj cei 0,50 lei înapoi, suntem în prima jumătate a clasamentului. Încă mai sunt unele probleme pe sistemul SGR.
Suntem conştienţi de lucrul acesta – şi cei care sunt implicaţi pe fluxul SGR trebuie să-şi facă treaba şi să rezolve acele probleme care mai apar, ba cu automatele care nu merg, ba cu sacii care nu sunt ridicaţi la timp. Noi am făcut şi o inventariere din punctul acesta de vedere, apropo de sistemul SGR.
Am găsit o listă de peste 20 de probleme care încă persistă în această activitate – şi care, cu siguranţă, în perioada următoare vor fi rezolvate, dar discutăm în egală măsură de cel mai amplu proiect logistic la nivel naţional de la Revoluţie încoace”, a explicat Bogdan Balanişcu, secretar de stat în ministerul Mediului.
Sistemul ReturoSGR i-a încurajat pe români de mai bine de 1 an să recicleze. Astfel, pentru orice sticlă sau pet de plastic magazinul percepe o garanție de 50 de bani, însă acești bani pot fi recuperați după reciclare. Singura problemă e că deseori aparatele de colectare sunt pline și oamenii merg degeaba cu sacii de sticle pentru a le recicla. În consecință, unii se enervează și preferă să abandoneze întreg procesul.