News

Schimbări importante pentru angajaţii Metrorex: se introduce condica electronică! Acuze dure: „Ăsta e Big Brother sau muncă?”

Condică electronică la Metrorex, acolo unde conducerea a anunțat că prezența s-ar putea face cu ajutorul internetului.
03.11.2021 | 16:30
Schimbari importante pentru angajatii Metrorex se introduce condica electronica Acuze dure Asta e Big Brother sau munca
Metrorex schimbă condica angajaților. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Schimbări importante la Metrorex acolo unde până și felul în care se va intra sau pleca de la serviciu va fi reorganizat. Mai exact, compania a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un anunț de consultare a pieței referitor la introducerea unei modalități electronice de gestiune a prezenței angajaților.

După ce va fi găsit sistemul perfect, metoda clasică, adică acea condică de prezență ar urma să dispară definitiv din Metrorex. Ca să se ajungă aici, noul sistem trebuie să aducă îmbunătățiri serioase.

ADVERTISEMENT

Condică electronică pentru Metrorex!

Astfel, șefii de la Metrorex vor cu orice preț ca sistemul să asigure în permanență contorizarea efectivă și precisă a timpului de lucru al fiecărui angajat. Practic, din prima clipă conducerea va avea acces la o bază de date în care vor exista confirmarea de intrare și plecare de la job pentru fiecare angajat în parte.

Interesant este că noul sistem va prezenta și localizarea geografică a angajatului la momentul pontării, o localizare care va exclude multe posibilități de fraudare a sistemului.

ADVERTISEMENT

Aceasta trebuie să coincidă cu unul din punctele de lucru definite în rețeaua Metrorex.

„Sistemul trebuie să includă o interfață flexibilă din punct de vedere al parametrizării care să permită vizualizarea în timp real a prezenței angajaților la locul de muncă, în raport cu programul de lucru al acestora, pentru unul sau mai multe compartimente”, au precizat în anunț reprezentanții Metrorex

Cum va funcționa noul sistem de pontaj de la Metrorex

Mai mult decât atât, sistemul trebuie să ofere un raport clar despre evidența timpului de lucru efectuat de către fiecare angajat într-o anumită perioadă de timp.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va exista inclusiv o comparație cu programul de lucru al angajatului pentru fiecare zi lucrătoare, o comparație care va putea arăta și eficacitatea acestuia la job.

În același timp, confirmarea venirii/plecării se va face prin intermediul accesării sistemului de către angajați, cel mai probabil, cu ajutorul unui card pe care aceștia urmează să-l primească.

ADVERTISEMENT

Cardul va avea un mecanism cu identificator unic și se va conecta prin internet direct la serverul sistemului. De remarcat că totul trebuie să funcționeze permanent, 24/24, 7 zile pe săptămână.

De asemenea, sistemul trebuie să permită integrarea cu modulul existent în Metrorex de salarizare și resurse umane.
Un alt detaliu aparte este acela că sistemul ar semnala o eventuală intrare la serviciu în timpul unei greve sau protest. Astfel, dacă până acum mulți angajați se puteau face nevăzuți la asemenea evenimente, acum conducere va afla cu exactitate participanții.

Acuze dure ale angajaților Metrorex

Nu toată lumea s-a arătat mulțumită de noile decizii ale companiei. Deși pagina sindicatului a fost ștearsă de pe Facebook, mai mulți angajați s-au plâns pe rețelele de socializare.

„Nu mă interesează cât costă sistemul ăsta, dar mi se pare puțin aiurea. Asta e Big Brother nu muncă. Nu cred că venea cineva, ponta și pleca de la muncă. Nu suntem ospătari să ne ținem unul altuia mesele”, a notat un angajat al Metrorex pe Facebook

Tăieri de salarii și săptămână de lucru de 4 zile

Vă readucem aminte că angajații Metrorex au fost amenințați și cu tăieri de salariu. Discutăm despre reduceri din banii pe care aceștia îi încasau prin sporuri.

Conform unui document semnat de directorul companiei Ștefan Paraschiv și pe care acesta l-a recunoscut exclusiv pentru FANATIK, durata săptămânii de lucru ar urma să fie și ea scurtată. Astfel, angajații de la metrou ar putea să nu mai lucreze cinci zile, ci vor veni la job doar de patru ori.

„Reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile a fost una dintre propunerile discutate în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație al Metrorex. Precizăm că măsurile care vor fi adoptate și implementate în vederea eficientizării companiei, nu vor afecta defășurarea circulației metroului în condiții de siguranță și confort pentru publicul călător”, ne răspundea Ștefan Paraschiv.

Interesant este că șefii Metrorex le-au transmis angajaților că dacă nu sunt de acord cu propunerile atunci compania intră în incapacitate de plată și nu vor mai putea fi livrate salariile.

De ce este nemulțumit prefectul Capitalei de situația Metrorex

Și prefectul Capitalei, Alexandra Georgiana Văcaru a avut plângeri la adresa companiei. Aceasta nu a ezitat o clipă și a solicitat Metrorex să găsească resursele pentru a reduce timpii de sosire în staţii.

“Când am mers în control la metrou am găsit staţii şi trenuri aglomerate, la orele de vârf. Înţeleg necesitatea de a ajunge la destinaţii la anumite ore, însă trebuie conştientizat caracterul special al situaţiei în care ne aflăm şi, astfel, să găsim împreună soluţii pentru evitarea aglomerării”, a afirmat prefectul.

Printre măsurile anunţate se numără suplimentarea personalului de pază în staţiile cu trafic intens de călători, în anumite intervale orare.

ADVERTISEMENT
Tags: