News

Schimbări importante pentru avocați, notari și executori judecătorești. Ce le pregătesc parlamentarii

21.10.2020 | 13:40
Schimbari importante pentru avocati notari si executori judecatoresti Ce le pregatesc parlamentarii
ADVERTISEMENT

Avocații, notarii și executorii judecătorești vor putea intra în rândurile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar pentru a preda elevilor orele de „Educație juridică”. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege inițiat de o serie de senatori de formație juridică din PSD, PNL și USR.

În momentul de față, celor trei profesii juridice le este interzisă activitatea didactică, făcând excepție cea susținută în învățământul superior.

ADVERTISEMENT

Modificarea legislativă este menită să furnizeze profesori calificați pentru orele de „Educație juridică”, disciplină care deocamdată este opțională, dar a început să fie predată în unele licee din țară.

Avocații și notarii vor deveni profesori plătiți pentru orele predate

Din 2013, Ministerul Justiției a demarat un program de educație juridică în școli și licee, la care au aderat ulterior Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii și Uniunea Barourilor din România. Prin acest program, chiar și magistrați au fost invitați în licee, pe bază de voluntariat, să le vorbească elevilor despre noțiuni elementare de drept.

ADVERTISEMENT

Însă inițiatorii proiectului de lege propun ca avocații, notarii și executorii judecătorești să poată deveni chiar profesori plătiți pentru susținerea acestor ore de educație juridică.

Deja unele licee au aprobat materii opționale de educație juridică, iar în curând se preconizează că această materie esențială va deveni obligatorie. În vederea susținerii orelor de educație juridică vor trebui angajați specialiști și practicieni ai dreptului care vor acoperi necesitatea ce se va ivi în sistemul de învățământ. În plus, la ora actuală, profesorii din învățământul preuniversitar nu au absolvit facultatea de drept și, prin urmare, nu pot susține astfel de cursuri la un nivel satisfăcător”, se spune în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Senatorii suțin că miza legii este ca sistemul de învățământ să dispună de un corp specializat de profesori pentru această disciplină, nu ca cele trei profesii să dispună de o sursă suplimentară de venituri.

Este adevărat că pentru foarte mulți profesioniști ai dreptului motivația de a preda educație juridică la liceu sau la clasele 5-8 va consta în posibilitatea acestora de a-și aduce aportul în educația tinerilor și de a le insufla valorile statului de drept încă de la o vârstă fragedă și nicidecum una pecuniară”, susțin promotorii proiectului.

ADVERTISEMENT
Tags: