News

Schimbări în Codul Muncii. Ce noi drepturi au angajații și cum pot beneficia de zile libere

Au fost adoptate schimbări importante în Codul Muncii. Angajații au parte de noi drepturi. Cum pot beneficia de zile libere conform noilor prevederi.
02.12.2022 | 07:10
Schimbari in Codul Muncii Ce noi drepturi au angajatii si cum pot beneficia de zile libere
Ce noi drepturi au angajaţii în Codul Muncii. Primele două vin la pachet cu zile libere care pot fi cerute. Sursa foto: wall-street.ro
ADVERTISEMENT

Recent, a fost promulgată o nouă modificare a Codului Muncii prin care se transpun în legislaţia naţională o serie de directive europene. Legea 283/2022 urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce noi drepturi au angajații în Codul Muncii. Primele două vin la pachet cu zile libere care pot fi cerute

În ceea ce-i privește pe salariați, Legea 283/2022 care a modificat Codul Muncii din 22 octombrie a adus multe beneficii.

ADVERTISEMENT

Vorbim în primul rând de o serie de 10 drepturi care trebuie să se regăsească în contractul individual de muncă (CIM).

Primele două drepturi vin la pachet și cu o serie de zile libere care pot fi cerute de angajat. E vorba de:

ADVERTISEMENT

Dreptul de a fi alături de familie pentru situații neprevăzute. Conform acestuia, angajatul poate primi un repaus în limita a 10 zile lucrătoare într-un an.

De notat că aceste zile sunt plătite de angajator, iar ulterior trebuie să fie recuperate de către salariat. Condiția ca angajatul să le primească este informarea în prealabil a angajatorului despre lipsa de la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Important de precizat: lipsa pentru urgențele familiale nu afectează numărul total de zile de concediu de odihnă.

Un alt drept care vine la pachet cu primirea de zile libere este cel de a cere concediu pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă.

ADVERTISEMENT

Acest concediul de îngrijitor este stipulat în aceeași lege în Codul muncii. El va permite salariatului să acorde îngrijire sau sprijin unui membru al familiei sau unei persoane cu care locuiește în gospodărie care suferă de boli grave.

Concediul de față poate avea o limită de 5 zile lucrătoare pe an și se acordă, la cerere.

”Din momentul în care aceste norme vor fi publicate în Monitorul Oficial, salariații care vor avea nevoie să acorde îngrijire rudelor sau celor cu care locuiesc pentru boli grave o vor putea face, iar angajatorii au obligația de a oferi acest tip de concediu salariaților.

Spre deosebire de concediile medicale, pentru acest tip de concediu nu este prevăzută nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau muncă, iar timpul petrecut în concediul de îngrijitor nu afectează durata concediului anual de odihnă”, se arată în lege.

Celelalte opt noi drepturi de care beneficiază angajații, conform modificărilor din Codul Muncii

Drepturile noi prevăzute în această nouă serie de modificări din Codul Muncii nu se rezumă doar la cele două amintite mai sus. Iată restul de opt, conform Avocatnet.ro.

  • Dreptul de primi mai multe informații înainte de a lua o decizie privind angajarea sau schimbarea postului. Documentul pe care trebuie să îl primească un viitor salariat sau salariatul al cărui contract de muncă se modifică, trebuie să cuprindă, mai nou, mai multe detalii față de CIM-ul pe care urmează să îl semneze ulterior.
  • Dreptul de a avea mai multe detalii privind activitatea sa în CIM.
  • Dreptul de a nu fi supus unei noi perioade de probă. În cazul în care este semnat un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator.
  • Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extra-salariale pe care le primește pe lângă salariu.
  • Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil. Dacă un salariat și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator, acesta are posibilitatea de a solicita mutarea pe un post liber care îi oferă condiții mai favorabile.
  • Dreptul de a cere un program de muncă individualizat. Poate înseamna de la telemuncă la reducerea programului de lucru.
  • Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii. Salariații nu vor putea fi dați afară în noi situații.
  • Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului. Obligația introdusă recent pentru toți angajatorilor – de a introduce în regulamentul intern informații despre politica de formare profesională – oferă posibilitatea tuturor salariaților, actuali sau noi, de a lua cunoștință despre aceste planurile de formare ale firmei.
ADVERTISEMENT