News

Schimbări în Codul Rutier! Ce se întâmplă cu centura de siguranță

22.08.2019 | 16:07
Toţi pasagerii sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă într-o maşină. Sursa foto - facebook

Schimbări importante în Codul Rutier! Astfel, toate persoanele dintr-un autovehicul care se afla in miscare sunt obligate sa poarte centura de siguranta, indiferent daca se afla pe scaunele din fata sau pe bancheta din spate a masinii. Aceasta este modificarea adusă pe ultima sută de metri Codului. Practic, noua lege prevede ca toate persoanele care ocupa locuri prevazute  prin constructie cu centuri sau alte dispozitive de siguranta omologate să fie obligate sa le foloseasca in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Schimbări în Codul Rutier!

Mai mult de atât, de astăzi înainte, conducatorul auto este obligat sa ii informeze pe toti pasageri care urca in masina despre obligativitatea purtarii centurii de siguranta. Dacă nu face acest lucru șoferul ar putea suporta chiar si el consencinte, in cazul in care unul dintre pasageri nu are centura pusa si este oprit de un echipaj al Politiei Rutiere. Conform ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 cu privire la circulatia pe drumurile publice lucrurile stau în felul următor.

“Art. 99. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice: 8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate”

Schimbări în Codul Rutier! Centura de siguranţă
Cine nu poartă centura de siguranță riscă să plătească o amendă importantă. Sursa foto – facebook

Ce se întâmplă cu centura de siguranță

Trebuie să știți că pasagerii care stau pe locurile din spate ale masini si nu poarta centura de siguranta vor fi incadrati in Clasa I de contraventii. Nu e deloc ieftină o asemenea abatere care presupune o penalizare cu doua sau trei puncte de amenda. Atenție! Punctul de amenda in 2019 este situat la 145, iar in aceste conditii vom plati o amenda intre 290 si 435 de lei. Practic, cine nu poartă centura de siguranță, deși se află pe locurile din spate trebuie să se șatepte la o gaură de aproximativ 5 milioane în bugetul familiei.

Conform oamenilor legii, românii obișnuiesc „să fugă” de centura de siguranță. In ceea ce priveste victimele accidentelor rutiere, statisticile sunt unele alarmante. Din 1.900 de oameni care au murit pe sosele, intr-un singur an, jumatate dintre ei nu purtau centura de siguranta.