ADVERTISEMENT
News

Schimbări în magazine de la 1 iulie. Sunt vizate alimentele româneşti

De la 1 iulie vor avea loc schimbări în marile magazine. Cerințele cu privire la siguranța și calitatea alimentelor cresc.
Autor: Cerasela Stafie | 20.05.2021 | 16:26
Schimbări în magazine de la 1 iulie. Sunt vizate alimentele româneşti
Schimbări în magazine de la 1 iulie. Sunt vizate alimentele româneşti Sursa foto: Hepta.ro

Companiile româneşti prezente în marile magazine vor avea reguli mai stricte pentru certificarea producției. De data de 1 iulie cresc cerințele cu privire la siguranţa şi calitatea alimentelor.

ADVERTISEMENT

IFS Food 7 este cel mai ridicat standard de siguranţă şi calitate alimentară. Țara noastră devine a treia din Europa care care îl recunoaște.

Schimbări în magazine de la 1 iulie. Sunt vizate alimentele româneşti

Prin IFS Food 7 produsele sunt intens verificate, în special în stadiul de producție. Toțuși, sunt și avantaje pentru producători.

Totodată, prin certificarea internațională recunoscută de țara noastră, companiile pot nu doar să-și comercializeze produsele în hipermarketuri, ci și să le exporte în toată lumea.

ADVERTISEMENT

Pot fi lansate pe piețele dificil de accesat, cum este cea din Statele Unite ale Americii. De asemenea, noile reglementări sunt benefice și pentru consumatori și autoritate.

„Am pus bazele unei colaborări transparente între IFS Management GmbH şi ANSVSA, benefică pentru toate părţile implicate: autoritate, consumatori şi operatori,” a explicat directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ANSVSA, Mihai Ponea.

„Dorim să avem un parteneriat pe termen lung, iar anul viitor să avem statistici care să ne ajute să modificăm legislaţia în funcţie de problemele identificate în auditurile IFS Food  pe calitatea şi siguranţa alimentelor şi să luăm măsuri imediate pentru a proteja consumatorii,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor distribuite de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele trei luni ale acestui an, în România, a scăzut exportul de animale vii și alimente cu 10, 2% față de aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, importurile au crescut cu 4,1%.

Vești bune pentru companiile românești

„Singura soluţie pentru companiile româneşti, care vor să se extindă sau care vor să exporte, rămâne obţinerea unui paşaport internaţional, un certificat IFS – International Featured Standards, care să ateste siguranţa şi calitatea alimentelor, pentru consumator,” a declarat Ionuţ Nache, director general INAQ Consulting.

ADVERTISEMENT

„Atât autorităţile, cât şi companiile, sunt interesate să fie dezvoltată o bază de date premium, care să ateste siguranţa şi calitatea produselor, iar marile reţele de comercianţi să-şi extragă din aceasta cei mai buni parteneri. Susţinem dezvoltarea de produse alimentare româneşti, sigure, de calitate şi sprijinim producătorii români să aibă acces la pieţele internaţionale,” a adăugat.

Certificarea aduce noi avantaje pentru companii: „această nouă certificare permite producătorilor de alimente să participe la negocieri sau licitaţii pentru mărcile proprii ale retailerilor, să aibă acces la rapoartele lunare centralizatoare care conţin alertele de siguranţa alimentelor din întreaga lume şi să exporte produsele inclusiv în SUA, pentru că cerinţele sunt aliniate cu Food Safety Management Act (FSMA), legislaţia naţională privind siguranţa alimentelor”, a spus Stephan Tromp, Managing Director IFS Management GmbH.

ADVERTISEMENT

IFS Food 7 este un stardard internațional al siguranței și calității produselor, fiind recunoscut deGlobal Food Safety Initiative – GFSI ( Iniţiativa Globală pentru Siguranţa Alimentelor). Acesta permite evaluarea sistemelor de management într-o abordare unitară.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT