News

Schimbări în noua lege a pensiilor. “Nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani”

Se pregătește o nouă lege a pensiilor pentru ca sistemul să devină echilibrat. Kelemen Hunor spune că ar trebui făcute modificări la procedura de pensionarea anticipată.
26.05.2021 | 14:54
Schimbari in noua lege a pensiilor Nu este corect sa iasa cineva la pensie la 45 de ani
Schimbări în noua lege a pensiilor. “Nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani”. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimele zile au existat diferite informații despre o nouă lege a pensiilor. Guvernanții susțin că nu se discută despre creșterea vârstei de pensionare, ci despre opțiunea de a rămâne în activitate.

Nici pensionarea anticipată nu va fi eliminată. Totuși, Kelemen Hunor a declarat că “nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani”.

ADVERTISEMENT

Schimbări în noua lege a pensiilor

În coaliție se discută despre modificări aduse la Legea pensiilor de ceva vreme. Se dorește ca sistemul să devină unul echilibrat și sustenabil. Cel mai probabil modificările ar putea fi aplicate începând cu anul 2023. Deocamdată se lucrează la recalcularea pensiilor.

“Probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuțiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil. Acum avem legea în vigoare, plus ordonanța de urgență prin care s-au modificat niște articole.

ADVERTISEMENT

Nu e acceptabil să fie o diferență foarte mare. Un inginer care a avut o cotizație de nu știu cât, în condiții similare cu un alt inginer care a ieșit cu cinci ani mai târziu, e o diferență mare”, a declarat Kelemen Hunor, la TVR 1.

“Nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani”

Vicepremierul susține că ar trebui modificate condițiile pensionării anticipate. Aceasta nu va fi eliminată.

ADVERTISEMENT

“Nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în țara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost polițist, atunci eu spun că nu există dreptate în această …, nici în cazul magistraților. (…)

Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani polițistul în intersecție, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau și pensia, iau și un salariu bun.  Nu e corect”, a mai spus Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii, Raluca Turcan a făcut câteva precizări despre stagiul de cotizare într-un comunicat.

“Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.(…)

35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurd”, a transmis Ministerul Muncii.

 

 

ADVERTISEMENT