News

Schimbări în programa de Bacalaureat 2021. Ce se întâmplă cu probele de competențe lingvistice și digitale

17.05.2021 | 20:59
Schimbari in programa de Bacalaureat 2021 Ce se intampla cu probele de competente lingvistice si digitale
ADVERTISEMENT

Schimbări importante în programa de Bacalaureat pentru 2021. Ministerul Educației a anunțat ce se întâmplă cu probele de competențe lingvistice și digitale.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an, ci vor fi echivalate.

ADVERTISEMENT

Același lucru s-a întâmplat anul trecut, unul lovit crunt de prima parte a pandemiei de Covid-19, cu multe ore făcute doar online de elevii de clasa a XII-a

Bacalaureat 2021. Ce se întâmplă cu probele de competențe lingvistice și digitale

La fel ca în 2020, nici în 2021 absolvenții de clasa a XII-a nu vor mai susține probele de competențe la Bacalaureat. Evaluările competențelor la limba română, limba maternă, competențe digitale și limba străină se vor face prin echivalare, conform unui proiect al Ministerului Educației, anunță Edupedu.

ADVERTISEMENT

”Pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

La sesiunea din vara lui 2020, competențele s-au echivalat similar, iar metodologia de echivalare a fost publicată printr-un ordin de ministru (4.431/2020) care s-a bazat pe același text din Legea educației.

ADVERTISEMENT

Conform acestui text din proiectul de ordonanță, Legea Educației nu va fi modificată, iar articolul de mai sus face referire la un articol anume: „articolul 361 alineatul 3) litera c)”. Articolul respectiv nu are legătură cu elevii care susțin acum Bacalaureatul, absolvenți de clasa a XII-a, ci cu cei cate vor începe clasa a IX-a în anul 2024, potrivit textului din lege. Ce prevede articolul respectiv:

”Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021” (Nota: conform pct. 2 al art. I din Ordonanța de Urgență nr. 79 din 20 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 1032 din 23 decembrie 2019, termenul pentru desfășurarea examenului de bacalaureat, prevăzut la lit. c), alin. (3) al art. 361 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la absolvirea clasei a XII-a/ a XIII-a de către generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025)”, prevede legea.

ADVERTISEMENT

Cum se face echivalarea probelor de competențe la Bacalaureat

Iată cum se face echivalarea competențelor digitale. Un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competenţă digitală conform următoarei grile:

  • nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;
  • nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;
  • nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;
  • nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

Cum se face echivalarea probelor de competențe la Bacalaureat – DOCUMENT

Dacă absolventul nu a făcut TIC/informatică în liceu: ”Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare”.

Cum se echivalează competențele de comunicare în limba română: Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

  • mediile între 5 și 6,99 – ”utilizatori medii”
  • mediile între 7 și 8,49 – ”utilizator avansat”
  • mediile între 8.50 și 10 -”utilizator experimentat”

Competențele în limbă străină:

  • nivel A1 – pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
  • nivel A2 – pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
  • nivel B1 – pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8,50 și 10
ADVERTISEMENT