News

Schimbări la evaluările naționale, anunțate de ministrul educației. Care sunt propunerile Ligiei Deca

O nouă metodologie este propusă pentru evaluările de clasa a doua, a patra și a șasea. Ministerul de resort își dorește evaluarea digitală și unitară.
03.07.2024 | 16:13
Schimbari la evaluarile nationale anuntate de ministrul educatiei Care sunt propunerile Ligiei Deca
Ministrul Educației propune o modificare de metodologie pentru evaluările de clasa a doua, a patra și a șasea pentru eliminarea discrepanțelor mari între note. Sursă foto: Agerpres/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Propunerea unei modificări de metodologie pentru evaluările de clasa a doua, a patra și a șasea este una din ideile menționate de Ministrul Educației, miercuri dimineața, într-o conferință de presă.

Ministerul de resort plănuieşte ca evaluarea să se facă digital și să fie punctată și pentru clasele a doua, a patra şi a şasea, astfel încât să nu mai existe discrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu.

ADVERTISEMENT

Schimbări la evaluările naționale: dispar codurile, apar notele

„Planul este să avem evaluare standardizată şi ea să poată fi aplicată anual. Noua Lege a învăţământului preuniversitar prevede această măsură, avem un apel deschis în PNRR pentru o platformă digitală care să permită acest lucru şi, de asemenea, ne dorim să avem o bancă de itemi standardizaţi care să poată permite şi comparaţia între anii de studiu, şi între generaţii. Deci răspunsul este da, dorinţa noastră este ca toate evaluările cu caracter naţional şi care trebuie să rezulte şi în planuri de intervenţie personalizată să se administreze digital”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-o conferinţă de presă, ca răspuns la una din întrebările primite.

„De aceea pentru noi acesta a fost un an foarte important, să putem vedea cum funcţionează o astfel de evaluare la scară largă şi următorul pas este ca să avem aceste evaluări în anii anteriori examenului de evaluare naţională de la finalul clasei a opta pentru a nu mai ajunge în situaţia în care să existe discrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu”, a mai adăugat Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Ministrul educației își dorește o schimbare de metodologie pentru anul viitor, în ceea ce privește evaluările din clasele a doua, a patra și a șasea.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ligia Deca declară că își dorește ca evaluările la clasa a doua, a patra și a șasea, să nu se mai translateze în coduri care sunt greu de discutat și de înțeles, ci să existe punctaje care să poată fi traduse mai ușor în progresul elevului.

ADVERTISEMENT

„Lucrăm la modificări de metodologie şi vom lua în calcul inclusiv aplicarea digitalizat, să vedem în ce măsură putem să aplicăm platforma şi să mobilizăm resursa umană”, a mai adăugat Ligia Deca.

Tot miercuri dimineață au sosit și rezultatele de la Evaluarea Națională, unde aproape trei sferturi dintre elevi au avut medii peste 5, iar rata de promovare a fost de 74,4%.

ADVERTISEMENT

Rezultatele sunt aproape similare celor din 2023. Astfel, dintre cei 152.903 elevi prezenți, 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Doar 65 de absolvenți de gimnaziu din toată România au încheiat examenul cu media 10 (zece).

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”