News

Care sunt schimbările majore aduse de legea pensiilor! Cât crește punctul de pensie și cum vor fi recalculate

30.08.2019 | 11:27
Care sunt schimbarile majore aduse de legea pensiilor Cat creste punctul de pensie si cum vor fi recalculate

Controversata lege a pensiilor a adus în cele din urmă mai multe beneficii, chiar dacă dublarea pensiei a întârziat să vină. Se vor face însă mai multe schimbări care vor aduce mai mulți bani pentru unele categorii de pensionari. Dar cu toate acestea, cele mai multe prevederi ale noii legi se aplică din anul 2021.

Ce modificări aduce noua lege a pensiilor începând cu 1 septembrie 2019

Atfel, potrivit noii legi a pensiilor, de la 1 septembrie punctul de pensie va crește de la 1.100 lei la 1.265 de lei. Totodată, pensia minimă va crește de la 640 de lei la 704 lei. Însă se renunță la departajarea între cei care au lucrat minim 33 de ani și cei care primesc acești bani ca indemnizație socială. În 2019 toți pensionarii care au pensie minimă au de primit aceeași majorare indiferent de anii lucrați. În acest moment, numărul celor care beneficiază de pensie minimă cu componență de indemnizație socială se ridică la peste 800.000 de persoane, din care 661 provin din sistemul asigurărilor sociale de stat.

Cei care vor avea cel mai mult de câștigat sunt pensionarii care au lucrat la joburi încadrate în grupele I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia și de recalcurarea pensiei. Drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie 2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare. Dacă un pensionar se va afla însă în situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Care sunt cele mai importante schimbări aduse de legea pensiilor
Care sunt cele mai importante schimbări aduse de legea pensiilor *foto: digi24.ro

Ce se întâmplă cu cumpărarea vechimii pentru pensie

De anul acesta românii nu își vor mai putea cumpăra vechime pentru pensie, după ce vechiul mecanism a expirat în 2018. Este totuși de așteptat ca și în 2019, Guvernul să dea o hotărăre legată de continuarea procedurii de cumpărare a vechimii. Rămâne de văzut dacă va fi o continuare a situației de anul trecut, când se poate plăti numai pentru ultimii cinci ani, sau va fi ca în noua lege a pensiilor, când se poate cumpăra vechime pentru orice perioadă neasigurată din trecut.