Fotbal intern

Schimbări majore în sistemul competițional din sezonul 2020-2021! Cum se ajunge în Europa League și cine joacă barajele

07.08.2020 | 22:00
Schimbari majore in sistemul competitional din sezonul 20202021 Cum se ajunge in Europa League si cine joaca barajele
ADVERTISEMENT

Federația Română de Fotbal a decis să facă schimbări majore în sistemul competițional din sezonul 2020-2021 din Casa Pariurilor Liga 1.

Stagiunea care ar putea să înceapă în doar două săptămâni vine cu reguli noi, iar președintele Răzvan Burleanu garantează că va fi cel mai bun campionat din ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Criza provocată de pandemia de coronavirus în finalul sezonului 2019-2020 i-a făcut pe oficialii fotbalului românesc să ia măsuri pentru a crește nivelul fotbalului din țară.

Sezonul 2020-2021 vine cu schimbări radicale în sistemul competițional

Comitetul Executiv al FRF a decis, în şedinţa de joi, să pună capăt stagiunii 2019-2020, iar clasamentul a fost îngheţat, aşa cum arată el acum. În urma acestei decizii, Dinamo a fost salvată de la retrogradare, iar barajul se va disputa între Chindia Târgoviște, ultimul loc din Casa Pariurilor, și CS Mioveni, poziția a treia în Liga 2.

ADVERTISEMENT

Astfel, așa cum FANATIK a anunțat încă din 25 iulie, ediția 2020-2021 din Casa Pariurilor Liga 1 va avea 16 echipe la start, față de 14 până acum. Echipele clasate pe primele șase locuri la finalul sezonului regulat vor merge în play-off, acolo unde vor juca în sistem tur-retur.

Formațiile de pe pozițiile 7-16 vor evolua în play-out, partidele urmând să se joace într-o singură manșă, iar echipele de pe locurile superioare vor juca 5 meciuri acasă și 4 în deplasare, iar cele din partea inferioară a clasamentului vor avea mai multe jocuri în deplasare.

ADVERTISEMENT

Dacă câștigătoarea titlului își va asigura locul în Champions League, iar învingătoarea din Cupa României și ocupanta poziția a doua din play-off vor fi sigure de locurile de Europa League, nu același lucru se poate spune despre formația de pe locul 3.

Liga 1 poaate pierde 4 echipe la finalul sezonului

Pentru a-și asigura locul în Europa League, această echipă va fi nevoită să joace un baraj cu o echipă din play-out. Mai precis, câștigătoarea și a doua clasată din play-out vor juca un baraj, iar câștigătoarea va avea șansa să joace cu formația de pe locul 3 din play-off pentru locul de Europa League.

ADVERTISEMENT

Dacă am face o proiecție a acestei reguli pe sezonul recent încheiat am fi avut următoarea situație: campioana CFR Cluj în Champions League, locul 2 Universitatea Craiova și FCSB, câștigătoarea Cupei României, mergeau în Europa League.

Pentru ultimul loc din a doua competiție europeană ar fi existat următorul scenariu: Astra (locul 3) iese din calcul pentru că nu avea licență, așa că FC Botoșani ar fi jucat un baraj cu învingătoarea unui alt baraj între FC Viitorul și FC Hermannstadt.

În ceea ce privește retrogradarea în sezonul viitor din Casa Pariurilor Liga 1, echipele clasate pe locurile 15 și 16 vor lua drumul eșalonului secund, acolo de unde vor promova direct primele două formații. Apoi, locurile 13 și 14 de pe prima scenă vor disputa un baraj cu grupările care se vor clasa pe pozițiile 3 și 4 în Liga 2.

Așadar, la finalul sezonului 2020-2021 există posibilitatea ca nu mai puțin de patru formații din Casa Pariurilor Liga 1 să ajungă în Liga 2, dar la fel de bine numărul acetora ar putea fi de două sau trei. Oricum ar fi, se anunță o stagiune interesantă și cu multe discuții. În special lwegate de meritul sportiv al echipei din play-out care va avea șansa de a ajunge în cupele europene.

ADVERTISEMENT