News

Schimbări majore la Bacalaureat 2020 și Evaluare Națională 2020. Deciziile care i-au nemulțumit pe părinți

19.08.2019 | 10:56
Schimbari majore la Bacalaureat 2020 si Evaluare Nationala 2020 Deciziile care iau nemultumit pe parinti

Schimbările pregătite de Ministerul Educației Naționale cu puțin timp înainte ca noul an școlar să ia startul în mod oficial au provocat o serie de nemulțumiri în rândul părinților. Chiar dacă pentru moment nu a fost instalat un ministru „plin”,  oficialii intenționează să opereze modificări importante în ceea ce privește desfășurarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională din 2020.

Schimbări controversate propuse de Ministerul Educației

Mai exact, este vorba despre un proiect de Ordin aprobat deja de partenerii din Comisia de Dialog Social, ale cărui prevederi au stârnit numeroase controverse, atât în ceea ce-i privește pe elevi, cât și pe părinții acestora. Conform documentului în cauză, lucrările de Bacalaureat nu vor mai fi evaluate în alte județe, iar elevii claselor a VIII-a care nu reușesc să obțină o notă mai mare de cinci la Evaluarea Națională, vor fi obligați să urmeze învățământul profesional sau școlile duale.

Experții în materie de educație nu privesc cu ochi buni toate aceste măsuri, despre care susțin că nu sunt elaborate în interesul elevilor. „Ministerul trebuie să explice, oficial, cu date, de ce a considerat că poate fi o îmbunătăţire de proces. La prima vedere, decizia a depins de secretarul de stat care a venit din poziţia de inspector şcolar general al Municipiului Bucureşti, ca urmare a multor discuţii despre cum sunt corectate lucrările copiilor din Bucureşti atunci când ajung într-un alt judeţ. Efortul logistic este mare. Cred că este nevoie de mai multe zile pentru corectură şi condiţii mai bune pentru profesorii care corectează. Dată fiind importanţa acestor note pentru parcursul copiilor, este nevoie de profesionalism în corectură. Dacă se confirmă propunerea de prag de admitere la liceu, o ipoteză este că se va încerca reglarea, prin notare, la nivel judeţean, a planului de şcolarizare, adică o potrivire mai bună a mediilor de admitere cu numărul de locuri, ceea ce este extrem de periculos”, a transmis Daniela Vișoianu, președinta Federației Coaliția pentru Educație.

Elevii care nu obțin peste 5 la Evaluarea Națională ar putea fi obligați să urmeze școlile profesionale. Sursa foto: ziuadeconstanța.ro
Elevii care nu obțin peste 5 la Evaluarea Națională ar putea fi obligați să urmeze școlile profesionale. Sursa foto: ziuadeconstanța.ro

Părinții contestă măsura privind Evaluarea Națională: „E abuzivă”

Totodată, părinții elevilor din întreaga țară și-au exprimat nemulțumirea față de noua prevedere ce vizează examenul Evaluării Naționale, catalogată drept abuzivă. În plus, aceștia consideră că o astfel de măsură nu ar face altceva decât să creeze tensiuni nedorite în rândul elevilor, părinților, dar și instituțiilor de învățământ.

Problema se încearcă a se rezolva forţat, ceea ce cred că în ziua de azi este puţin abuziv. (…) Astăzi, şcoala nu se mai poate face cu forţa, ci prin programe şi condiţii foarte atractive în aşa fel încât copiii să îşi dorească ei să urmeze cursurile învăţământului profesional“, este de părere preşedintele Federaţiei naţionale a asociaţiilor de părinţi, Iulian Cristache. Însă pentru asta, Ministerul Educaţiei ar trebui să implementeze programe remediale bune, spun experţii, iar în prezent, pare că asta nu este o opţiune. „Şcolile profesionale sunt subperformante, fără infrastructură adecvată, fără dotări de specialitate şi, de cele mai multe ori, cu profesori nepregătiţi, iar în timp ce puţinele iniţiative se luptă să refacă unele şcoli profesionale şi imaginea acestora, toate discuţiile astea nu fac altceva decât să confirme ideea că cei mai slabi elevi sunt la profesională”, a declarat Dana Alexe-Coteț, președinta Centrului pentru politic educaționale.

De cealaltă parte, ministrul interimar al Educației susține că măsura se va dovedi extrem de benefică pentru elevii cu rezultate slabe la examenul de Capacitate, întrucît aceștia vor avea posibilitatea să se specializeze într-o meserie.

O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a putea fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care, la liceu, au fost înscrişi copii care aveau note de 2, 3, 1 şi ceva… Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani de zile, când finalizează cursurile, au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile”, a declarat Daniel Breaz.