News

Schimbări majore la Metrorex: tăieri de salarii și săptămână de lucru de 4 zile. Document oficial

Tăieri de salarii și săptămână de lucru de 4 zile, acestea sunt noutățile de la Metrorex, conform unui document semnat de directorul Ștefan Paraschiv
30.09.2021 | 18:31
Schimbari majore la Metrorex taieri de salarii si saptamana de lucru de 4 zile Document oficial
Se anunță tăieri salariale la Metrorex. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Angajații Metrorex sunt la un pas să rămână fără o parte din salariu. Discutăm despre tăieri din banii pe care aceștia îi încasează, dar schimbările nu se opresc aici. Conform unui document semnat de directorul companiei Ștefan Paraschiv, durata săptămânii de lucru ar urma să fie și ea scurtată. Astfel, angajații de la metrou nu vor mai lucra cinci zile, ci vor veni la job doar de patru ori.

Vorbim despre un document pe care cei de la Unitatea Sindicatul Liber Metrou l-au primit pe nepusă masă și pe care trebuie acum să-l semneze. Este o scrisoare care conține toate propunerile conducerii, propuneri care au luat pe toată lumea prin surprindere.

ADVERTISEMENT

Tăieri de salarii și săptămână de lucru de patru zile!

Astfel, după ce instanțele de judecată n-au fost de acord cu posibilitatea micșorării salariilor încasate de angajații de la metrou, conducerea a forțat acum un răspuns rapid din partea sindicatului, oferind însă și câteva justificări.

Concret, șefii Metrorex spun că dacă angajații nu sunt de acord cu propunerile atunci compania intră în incapacitate de plată și nu vor mai putea fi livrate salariile începând chiar cu luna viitoare, luna octombrie.

ADVERTISEMENT

Interesant este că Ștefan Paraschiv, directorul societății a invocat execuția bugetară la finele lunii august, dar și proiectul de buget aflat pe circuitul de avizare, însă și-a pus semnătura pe câteva categorii de personal scutite de tăierile salariale.

Astfel că, excepție de la măsura anunțată de directorul Metrorex fac mai toate funcțiile de conducere. Mai exact, vor continua să încaseze aceleași salarii directorul general, directorul de specialitate, consilierii, dispecerii, șefi serviciu, șefi de birou și șefi de depou.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful adjunct de depou, șefii de secție și adjuncții lor, șefii de la regulator sau de la stațiile de salvatori și atelier vor lua aceiași bani.

Scandal pe bani cu sindicatele în prim plan

Așa cum era de așteptat, sindicaliștii nici n-au vrut să audă despre reduceri salariale într-un moment în care prețurile au explodat și facturile au crescut serios. Mai mult decât atât, aceștia atrag atenția că în scrisoarea primită nu se precizează deloc despre cum vor fi acoperite cu forță de muncă exploatarea metroului în condițiile în care nu există restrângeri ale activității.

ADVERTISEMENT

Problemele puteau fi chiar mai mari la Metrorex, o companie care a scăpat la mustață de concedieri. FANATIK a scris AICI că numărul salariaților trebuie neapărat să scadă și lucru acesta urma să se întâmple prin ieșiri la pensie.

Iniţial s-a discutat și despre diminuări de 10%, diminuări care urmau să aibă loc, conform surselor FANATIK, prin sporuri mai atent calculate, însă, în cele din urmă conducerea a mers pe varianta propusă acum sindicaliștilor.

O variantă pe care angajații au respins-o din start în condițiile în care aceștia așteaptă încă o întâlnire și cu Dan Vîlceanu, cel care a preluat fotoliul de ministru al Transporturilor de la Cătălin Drulă.

Ce concedieri au avut loc la Metrorex

Au existat și oameni care au rămas fără serviciu la Metrorex. Astfel, opt angajaţi care în luna mai au refuzat să părăsească staţia de metrou Grozăveşti, pentru a împiedica dezafectarea unor spaţii comerciale, au fost sancţionaţi disciplinar cu desfacerea contractelor de muncă.

Metrorex a transmis că s-a constatat săvârșirea de abateri deosebit de grave de la ordinea şi disciplina muncii şi s-a decis desfacerea disciplinară a contractelor individuale de muncă ale celor implicaţi şi cercetaţi disciplinar.

ADVERTISEMENT