Ce se va întâmpla, în curând, la punctele de reciclare din România. Anunț important pentru toți românii care returnează ambalajele marcate SGR.
Fără doar și poate, Sistemul Garanție-Returnare se bucură de un mare succes în România. La mai bine de un an de la implementare, românii au reciclat tone de ambalaje. Acesta este un semn clar al faptului că au îmbrățișat cu drag proiectul.
În curând, însă, punctele de reciclare a ambalajelor din România vor suferi unele modificări. Potrivit Regulamentului European publicat recent, europeni, inclusiv românii, vor fi nevoiți să se adapteze unui nou stil de cumpărături.
Mai exact, Regulamentul European prevede faptul că, în curând, consumatorii europeni vor putea cumpăra produse alimentare și non-alimentare care vin în ambalaje ce pot fi reumplute. Regula se aplică atât băuturilor și alimentelor, cât și detergenților pentru vase sau săpunului lichid.
Primii retaileri care vor fi nevoiți să se adapteze schimbărilor sunt cei care își desfășoară activitatea în magazine mai mari de 400 mp. Începând cu 1 ianuarie 2030, aceștia vor fi obligați să aloce 10% din suprafață stațiilor de reumplere pentru produsele alimentare și non-alimentare.
Potrivit Regulamentului European, ambalajelor unor anumite produse alimentare și non-alimentare vor fi destinate special reumplerii. Astfel, acestea pot fi refolosite de către utilizatorul lor final, adică de către cumpărător.
Tot acest Regulament este și cel care încurajează statele membre ale Uniunii Europene să instituie noi sisteme de garanție-returnare. Acestea trebuie să fie concepute special pentru a putea fi reciclate ambalajele reutilizabile. De asemenea, în preambulul Regulamentului mai sunt sugerate și alte soluții, precum utilizarea de stimulente economice.
”Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă.”, arată preambulul Regulamentului European.