Schimbări majore pentru românii pentru românii din Diaspora! Se vor aplica la alegeri!

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
08/08/2016, 14:29
Schimbări majore pentru românii pentru românii din Diaspora! Se vor aplica la alegeri!

Guvernul vrea să de posibilitatea la cât mai mulţi aflaţi în afara ţării să poată vota la agerile parlamentare de la sfârşitul acestui an,fapt pentru care va aduce unele schimbări privind desfăşurarea alegerilor în Diaspora. Concret,ministrul delegate pentru românii de pretutindeni,Maria Ligor spune că prin amendarea legii existente mult mai mulţi compatrioţi de ai noştrii vor avea posibilitatea să îşi exprime opţiunea electorală.

Astfel,pe lângă secţiile de vot deja existente la ambasade,consulate sau centrele culturale,se vor înfiinţa şi altele la propunerea MAE şi a Autorităţii Electorale Permanente.

Aici,românii vor putea vota şi pe liste suplimentare,fapt interzis acum de legislaţie,care permite participarea pe liste suplimentare doar la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice.

„În raport cu ce am avut în 2014 sau în 2012 sau în 2008 vom avea un număr dramatic mai mic de secţii de vot decât am avea dacă am aplica aceeaşi regulă pe care am cunoscut-o anterior. În Italia am avut, în 2012, 56 de secţii de vot, în 2014 — 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înfiinţate la cerere secţii de vot, vom ajunge la 11. În Spania, de la 41 de secţii de vot în 2012 ajungem la 10 secţii de votare în această toamnă. La fel, în Republica Moldova, de la 21 de secţii în 2014 ajungem la 6. În Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secţii de votare, ajungem la 5 secţii de votare. Prin urmare, considerăm că e absolut obligatoriu ca Guvernul să-şi manifeste această dorinţă de a aduce modificările necesare spre a îndepărta acest obstacol de natură tehnică”, a afirmat Ligor.

O altă modificare legislativă pe care Guvernul o va face va fi posibilitatea de înscriere online în Registrul Electoral,nu doar personal la misiunile diplomatice cum este acum.

Sursă: www.libertatea.ro

Ştirea MOMENTULUI

Gigi Becali vrea ca FCSB să o copieze pe CFR Cluj. “Aşa se câştigă campionatul!”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×