News

Schimbări radicale pentru pensiile speciale. Coaliția de guvernare a pregătit 6 măsuri importante pentru a nu pierde banii din PNRR

Schimbări radicale pentru pensiile speciale, de teama că țara noastră va pierde miliardele de euro din fonduri PNRR pentru dezvoltare.
27.03.2023 | 12:38
Schimbari radicale pentru pensiile speciale Coalitia de guvernare a pregatit 6 masuri importante pentru a nu pierde banii din PNRR
Schimbări radicale pentru pensiile speciale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Schimbări radicale pentru pensiile speciale, lucru pe care coaliția de guvernare ar urma să-l anunțe în curând. PSD-PNL-UDMR au decis să aplice mai multe schimbări radicale pentru pensiile speciale, pentru a le face pe plac celor de la Comisia Europeană, care nu vor mai da o anumită sumă de bani României în caz contrar.

Schimbări radicale pentru pensiile speciale

Conform Observatornews.ro, guvernanții au decis să ia mai multe decizii printre care interzicerea cumulului de pensii, o nouă supraimpozitare și schimbări privind veniturile magistraților. Potrivit sursei citate, ședința PNL – PSD – UDMR a ținut multe ore duminică, spre miezul nopții. Ar exista deja 6 amendamente, schimbări, care vor fi propuse și discutate în comisii, cel mai probabil marți, 28 martie.

ADVERTISEMENT

O lovitură primesc magistrații care aveau dreptul să iasă la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația, nu cu salariul, iar cumulul mai multor pensii speciale va fi interzis de lege.

Alte propuneri importante, menționate de sursele Observatornews.ro, ar fi impozitarea cu 15% a părții de necontributivitate, indexarea tuturor pensiilor speciale cu rata inflației, interzicerea totală a cumulării pensiilor speciale, dar și abrogarea articolului de lege prin care magistrații ieșeau la pensie după un mandat în CSM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nimeni nu va putea să aibă pensia mai mare decât a avut venitul, salariul, în timp ce din baza de calcul pentru MApN vor fi eliminate 5 sporuri. Ministrul Marcel Boloș dădea de înțeles că România ar putea fi dispusă să renunțe la miliarde din PNRR pentru a nu supăra cei 150.000 de pensionați speciali.

”De aici trebuie să pornim, sunt cele două criterii, primul este cel legat de sustenabilitate, un criteriu în care trebuie să arătăm că volumul de cheltuieli publice generate de acest proiect de lege este sustenabil pe termen lung, aceasta este cerinţa de bază numărul unu. Mai avem cerinţa numărul doi care este legată de contributivitate şi aici din nou trebuie să avem fundamentat riguros, pentru că avem două sisteme publice, de pensii general şi de pensii speciale.

ADVERTISEMENT

Aici, între cele două se face comparaţia şi trebuie să fim foarte atenţi la momentul în care vom trimite proiectul de lege pentru că dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi cel special, şi vorbesc aici de procentele care se aplică la bazele de calcul pentru a se stablii în final cuantumul pensiilor speciale, aici va trebui să dăm explicaţii Comisiei de ce, dacă dorm şi insistăm să avem procente diferite pentru cele două sisteme”, transmitea Boloș.

Boloș avertiza că subiectul pensiilor speciale e un teren minat, pentru că ar afecta mai multe sectoare importante din România, cum ar fi justiția, serviciile secrete, Armata sau Poliția, astfel că angajații din aceste sectoare ar putea deveni nemulțumiți și ar putea pleca în masă.

ADVERTISEMENT

Dacă iei decizia de reformare radicală a sistemului de pensii speciale, atunci trebuie în egală măsură asumată şi consecinţa aceasta a migrării forţei de muncă sau a destabilizării acestor mari servicii publice de care România are nevoie. Nu contează de câte ori modificăm şi ajustăm aceste decizii, trebuie să fim înţelepţi şi să ne uităm la finalitatea acestor decizii, şi în cazul de faţă discutăm de bugete importante de bani pentru investiţii. În acelaşi timp, trebuie asumată decizia, cu toate consecinţele ei”, a explicat ministrul investițiilor și proiectelor europene.

ADVERTISEMENT