News

Schimbări șoc pentru admiterea la liceu anunțate de Ministrul Educației! Condiția majoră pentru a te putea înscrie

16.08.2019 | 09:41
Schimbari soc pentru admiterea la liceu anuntate de Ministrul Educatiei Conditia majora pentru a te putea inscrie

Ministrul Educației Daniel Breaz spune că elevii care nu reușesc să obțină media cinci la finalul celor patru ani de gimnaziu sunt așteptați la școlile de meserii învățând astfel o meserie utilă, în loc să se chinuie patru ani la liceu.

Elevii care obțin media sub 5 după Evaluarea Națională vor merge la școala profesională

Ministrul Educației Daniel Breaz a hotărât ca elevii care nu obțin media cinci la finalul gimnaziului să se îndrepte spre școlile profesionale unde pot învăța o meserie utilă. Așadar, elevii slab pregătiți vor ajuge să facă o meserie la o școală profesională timp de 3 ani, în loc să se chinuie 4 ani la liceu.

Prin urmare, media de la sfârşit de gimnaziu înseamnă 80 la sută nota de la Evaluarea naţională şi 20 de procente media claselor V-VIII. După media astfel obținută, elevii vor fi împărţiţi în două categorii: cei care au peste 5 au acces la liceu, iar cei sub 5 ajung la şcoala de meserii. Ordinul de ministru e deja întocmit şi are susţinere din partea celor mai mulţi profesori.

„O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care au fost înscrişi persoane şi copii care aveau 2, 3, 1 şi ceva… Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani când finalizează cursurile au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile.”, a declarat Ministrul Educației.

Schimbare drastică legat de Evaluarea Națională
Elevii care nu vor obține media 5 la finalul gimnaziului se vor duce automat la școala profesională. Sursa foto: gds.ro

Elevii și reprezentanții părinților nu sunt de acord cu această decizie

Elevii, dar și reprezentanții părinților nu sunt de acord cu această decizie pentru că în majoritatea școlilor de meserii maiștrii sunt aproape de pensie, baza materială este învechită, iar colaborările cu firmele puternice sunt puține din cauza industriei slab dezvoltate. De asemenea, reprezentanții părinților mai spun că elevii din școlile profesionale nu primesc burse substanțiale sau cazare în cămin.

„Este un stigmat şi li se pune fix copiilor care au fost ignoraţi! N-au avut profesori, n-au avut educaţie de calitate şi li se spune să nu ne mai încurce la liceu. Nici la procentele de promovare la bacalaureat, să nu-i mai vedem. E posibil să apară un abandon şi mai mare, pentru că dacă copilul ajunge într-o şcoală profesională care nu i se potriveşte, singurul criteriu fiind că nu a luat 5 la evaluarea naţională, nu pentru că şi-a ales el, îşi va pierde interesul. Ruta profesională a României e de slabă calitate”, a declarat Daniela Vișoianu.