News

Schimbări uriașe în sistemul de pensii din România. Toți pensionarii trec prin recalculare, dar o categorie ar putea avea probleme serioase

Toate pensiile din România vor fi recalculate, conform normelor recomandate de Banca Mondială și Uniunea Europeană în viitorul apropiat.
25.10.2022 | 16:06
Schimbari uriase in sistemul de pensii din Romania Toti pensionarii trec prin recalculare dar o categorie ar putea avea probleme serioase
Reformă în sistemul de pensii. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Conform unui document oficial al Băncii Mondiale, România trebuie să facă schimbări serioase în sistemul de pensii pentru ca țara noastră să nu piardă banii promiși din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Schimbări importante în sistemul de pensii din România

Fiind vorba de sute de milioane de euro, guvernanții nu au de ales și trebuie să facă aceste modificări, conform Antena 3. Elefantul din încăpere, pensiile speciale, e un subiect care trebuie reformat de urgență, printre altele.

ADVERTISEMENT

În consecință vor fi recalculate toate pensiile și, cel mai probabil, pensiile speciale vor fi impozitate pentru a nu exista inechități. Asta, deși guvernele din ultimii 20 de ani din România au cochetat cu diverse astfel de măsuri care au fost declarate neconstituționale.

Printre cele mai importante măsuri recomandate de Banca Mondială se numără următoarele:

  • Toți participanții trebuie să contribuie cu 25% din venit
  • Pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp
  • Vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public general, adică 65 de ani
  • Nu va fi creată nicio categorie nouă de pensii speciale
  • Categoriile actuale de pensii speciale vor fi raționalizate
  • Protecția deciziilor Curții Constituționale va face referire doar la pensiile magistraților.
ADVERTISEMENT

Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, a încercat să le explice românilor cum se calculează și cum se vor calcula pensiile.

”Dacă discutăm de recalcularea pensiilor în general una este regula după care se recalculează pensiile cele stabilite pe bază de punctaj, unde se pune în discuţie luarea în calcul a tuturor veniturilor de natură salarială, cele care până acum nu au făcut parte din baza de calcul, şi modificarea formulei de calcul în sensul renunţării la acel punctaj mediu care producea diferenţe de cuantumuri între diferitele contingente de pensionari.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte pensiile de serviciu, căci despre acestea este vorba, aici discutăm, în cazul celor din Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, de o lege care stabileşte o altfel de formulă de calcul şi aici avem în vedere că acele persoane nu au încasat salarii, ci au avut solde şi o altfel de retribuire, iar cei care beneficiază de pensii de serviciu, unde regăsim categoriile de magistraţi, grefieri, personal aeronautic, diplomaţi şi funcţionari publici, parlamentari, funcţionari din cadrul Curţii de Conturi, acolo avem o pensie contributivă calculată după regula generală.

Diferența se plăteşte de la bugetul de stat, care are în vedere veniturile realizate pe perioade mult mai scurte de timp, respectiv chiar veniturile din ultima lună de activitate”, a transmis Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii.

ADVERTISEMENT