Fenomenul reciclării a luat avânt în România, iar cei care continuă să ducă sticle și PET-uri la aparatele destinate trebuie să cunoască ultimele schimbări. Se aplică reguli noi în ceea ce privește procesul de reciclare, dar se modifică inclusiv ambalajele și etichetele acestora.
Sistemul Garanție – Returnare a adunat foarte mulți adepți. Fie din dorința de a face un ban în plus, fie pentru a ajuta orașul în procesul de curățenie și reciclare, românii adună sticle și PET-uri în orice condiții.
Iar dacă până acum lucrurile au fost simple, procesul de reciclare se modifică. Aceste noi prevederi vor avea efecte atât asupra magazinelor, cât și a consumatorilor. Noul Regulament European prevede ca toate țările membre să implementeze măsuri prin care mai multe ambalaje să fie reciclate și refolosite. Scopul este de a reduce numărul deșeurilor.
Prima schimbare se referă la introducerea ambalajelor ce pot fi folosite de mai multe ori. Mai exact, în magazine vor apărea produse, cum ar fi băuturi, detergenți sau săpun lichid, în ambalaje ce vor putea fi reumplute și refolosite.
Primele magazine care vor fi nevoite să adopte aceste noi prevederi sunt cele cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați. Începând cu 1 ianuarie 2030, acestea vor fi obligate prin legea europeană să aloce 10% din spațiul magazinului pentru stații de reumplere. Aici clienții pot veni cu ambalajele pentru a le reumple cu produsul dorit. Scopul principal este reducerea cantităților de ambalaje de unică folosință ajunse la gunoi.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă”, prevede Regulamentul European.
Un alt aspect important este că aceste ambalaje ce pot fi reumplute vor putea fi și reciclate prin sistemul SGR. Astfel, ele nu vor ajunge deșeuri, ci vor reintra în circuit sub altă formă. Regulamentul European prevede ca toate țările membre să adapteze sistemul SGR în așa fel încât să fie incluse și aceste ambalaje. Se discută inclusiv despre stimularea financiară a celor care aleg să folosească ambalaje reutilizabile, în detrimentul celor de unică folosință.
În momentul de față, garanția pentru sticle și PET-uri este 0,50 bani. Fiecare client cumpără produsul la prețul normal, la care se adaugă și această garanție. După consum, clientul merge cu sticla sau PET-ul achiziționat la orice magazin inclus în program și își recuperează garanția. Aceasta poate fi oferită fie sub formă de bani lichizi, fie sub forma unor tichete valorice. Ele ce pot fi folosite pentru cumpărături, însă doar în lanțul de magazine în care s-a făcut schimbul.