News

Sclavagism în Maramureş. Persoane cu handicap, înfometate, sechestrate şi obligate să muncească până la epuizare

04.06.2020 | 19:18
Sclavagism in Maramures Persoane cu handicap infometate sechestrate si obligate sa munceasca pana la epuizare
ADVERTISEMENT

Cinci bărbați au sechestrat, timp de un an, mai multe persoane pe care le obligau să muncească până la epuizare.

Sclavagism în Maramureș. Persoane cu handicap, obligate să muncească după ce erau răpite

Victimele erau răpite din gări și ținute în condiții inumane, în încăperi încuiate cu lacătul. Conform news.ro, polițiștii și procurorii DIICOT au identificat o grupare, compusă din cinci membri ai unei familii, care răpeau oamenii au străzii și îi obligau să muncească ca sclavi.

ADVERTISEMENT

Cinci bărbați sunt acuzați de trafic de persoane, după ce răpeau oameni din gări și îi obligau să muncească. Victimele rămâneau fără acte și telefoane mobile, în timp ce erau abuzate fizic și psihic.

„La data de 04.06.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat un număr de 2 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a localităţii Bozânta Mică, judeţul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane”, au transmis reprezentanții DIICOT.

ADVERTISEMENT

Victimele erau înfometate și sechestrate, conform martorilor

Grupul infracțional organizat a fost constituit în perioada mai 2019 – mai 2020, și profita de persoanele fără adăpost sau cu un handicap fizic. Victimele răpite erau înfometate și sechestrate, conform martorilor.

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte)”, au explicat reprezentanții DIICOT.

Inculpații au vârste cuprinse între 25 și 56 de ani. În momentul descinderii, polițiștii au găsit un bărbat sechestrat, răpit în 1 iunie 2020.

ADVERTISEMENT

„Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi”, a transmis DIICOT.

ADVERTISEMENT
Tags: