INCREDIBIL! Din 642 de şcoli şi grădiniţe, doar 44 deţin autorizaţie de securitate la incendiu

Scoală în Bucureşti, cu emoţii! Elevii din Capitală se expun pericolului de câte ori merg la cursuri! Doar 44 din cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la...
06.09.2017 | 00:04
INCREDIBIL Din 642 de scoli si gradinite doar 44 detin autorizatie de securitate la incendiu
ADVERTISEMENT

Scoală în Bucureşti, cu emoţii! Elevii din Capitală se expun pericolului de câte ori merg la cursuri! Doar 44 din cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, Daniel Vasile, în cadrul Comandamentului pentru pregătirea anului şcolar, organizat la Primăria Capitalei.

Primarii de sectoare s-au declarat nemulţumiţi de faptul că ISU refuză să acorde avizele şi autorizaţiile pentru şcoli şi grădiniţe, susţinând că acesta blochează reabilitarea clădirilor. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea celelalte jocuri din preliminariile CM 2018 din restul grupelor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

ADVERTISEMENT

“Educaţie nu înseamnă doar română, matematică, fizică, biologie, chimie, ci şi să învăţăm copiii, cetăţenii să trăiască în condiţii decente. Felul în care arată grădiniţa, şcoala este un mod de educaţie. Plecăm de la premisa că nu toţi copiii au condiţii acasă foarte decente, măcar la şcoală să le arătăm ce înseamnă normalitatea. În acest deziderat avem nevoie şi de alte instituţii. Nu reuşim nici măcar acum să ne apucăm să reabilităm nişte grădiniţe, din cauza faptului că după luni de zile ISU nu ne eliberează autorizaţii, avize, în situaţia în care proiectele sunt verificate de autorizaţi. Suntem împiedicaţi de anumite chestiuni care nu funcţionează aşa cum ne-am dori”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, la şedinţa la care au luat parte şi primarul Gabriela Firea, precum şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Primarul Sectorului 6, Daniel Băluţă, s-a plâns şi el că întâlneşte “foarte multe obstacole” care împiedică reabilitarea şcolilor şi că este “nepermis” ca dosarele pe care primăriile de sector le depun la ISU Bucureşti să fie analizate de alte unităţi teritoriale din ţară.

ADVERTISEMENT

Şcoala în Bucureşti! Reabilitarea bate pasul pe loc!

Edilul a susţinut că primăria a depus documentaţia necesară pentru avizare din partea ISU încă de la sfârşitul anului trecut, dar nu a primit avizele. El a precizat că a obţinut finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru lucrări, însă primăria nu îi poate folosi.

“Am primit finanţare pentru aceste lucrări (de reabilitare, n.r.) de care au nevoie şcolile, este vorba de 9 milioane de euro. Dar dacă nu am primit nici până acum avizele ISU, nu putem demara procedura de licitaţie. Avem bani şi ne uităm la ei. Vă rog din suflet, vă implor, daţi-ne şi nouă avizele. Părinţii sunt nemulţumiţi, copiii şi-ar putea desfăşura activitatea în pericol”, a subliniat primarul.

ADVERTISEMENT

În Sectorul 5, nici una dintre cele 67 de unităţi de învăţământ nu are autorizaţie ISU.

“Avem nişte situaţii ieşite din comun, precum nişte corpuri de clădire de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza sau Şcoala 124, unde abia acum facem corpuri sanitare în interiorul şcolii. Am făcut 25 de expertize tehnice la unităţi de învăţământ, astfel încât să putem să începem execuţia lucrărilor de reabilitare. Suntem în procedură pentru încă 20. La 33 de unităţi am extins supravegherea video, astfel că toate sunt supravegheate, iar la 30 am instalat sistem de alarmare în caz de incendiu, astfel că toate au acum acest sistem. Suntem în reabilitare la 11 şcoli şi de extindere la şase, reabilitare la o grădiniţă şi extindere la patru”, a spus primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Reprezentantul ISU a spus că principalele două probleme din cauza cărora nu sunt obţinute autorizaţii şi, deci, se returnează dosarele, ţin de modul în care sunt întocmite, precum şi de verificările ulterioare din teren.

ADVERTISEMENT