News

Școala online, motiv de mare nemulțumire pentru părinți. Ce ii deranjează pe aceștia

20.04.2021 | 08:20
Scoala online motiv de mare nemultumire pentru parinti Ce ii deranjeaza pe acestia
ADVERTISEMENT

Cel puțin jumătate dintre participanții la sondajul inițiat de Federația Națională a Părinților se declară nemulțumiți de cunoștințele și competenţele dobândite de proprii copii în pandemie, când școala se desfășoară cu precădere online.

La ȋntrebarea „Ce ați observat la copilul dumneavoastră, legat de procesul de învățare, desfășurat până în acest moment?”, 40,1% dintre respodenţi și-au exprimat convingerea că micuții lor au acumulat, chiar și în actualul context, un nivel optim de cunoştinţe, în timp ce alți 37,3% au susținut contrariul, iar 19% au fost de părere că proprii copii au nevoie de activităţi remediale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 75,7% dintre părinţi au apreciat că eficiența activităților din mediul online este mai redusă şi mult mai redusă în comparație cu activitatea clasică, desfășurată în sala de clasă.

Guvernul, pus la colț de părinți. Școala online nu-i mulțumește deloc

Cât despre îngrijorările privind activitatea de instruire a copiilor în actualul context pandemic, 55,3% dintre părinţii care au participat la sondaj se tem că aceștia nu vor dobândi, din pricina contextului pandemic, un nivel de cunoștințe care să le permită trecerea la nivelul următor, în vreme ce 40,5% consideră că vor apărea efecte în plan psihologic (anxietate, depresie etc).

ADVERTISEMENT

Totodată, 33,4% dintre respondenți invocă posibilele efecte în plan fiziologic (obezitate, afectare oculară etc) pe care le poate avea această situație asupra propriilor copii, iar 15,6% nu se declară deloc îngrijorați.

La ȋntrebarea „Credeţi că decizia de continuare a activităților educaționale, în format fizic, acolo unde incidența depășește 3/1000, este benefică din punct de vedere al învățării pentru aceștia?”, un procent semnificativ (67,9%) consideră că activitățile educaționale trebuie să meargă mai departe şi ȋn condiţiile depăşirii unei incidenţe de 3/1000, tocmai pentru a veni ȋn sprijinul elevilor, în vederea dobândirii de cunoștinte, deprinderi și atitudini.

ADVERTISEMENT

Ce spun părinții despre testarea în masă, cu teste non-invazive, pe bază de salivă

Referitor la „o eventuală decizie legată de prelungirea cu două săptămâni a structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023”, se poate observa un oarecare echilibru în rândul părinților care au luat parte la sondaj. În timp ce 42,9% doresc o modificare în acest sens, 39% sunt de părere că anul școlar trebuie să rămână la actuala structură.

Cât despre testarea ȋn masă, cu teste non-invazive, pe bază de salivă, ȋn unitatea de ȋnvăţământ, ţinând cont şi de practicile similare care au apărut la nivelul unor sisteme de ȋnvăţământ din Uniunea Europeană, mai mult de jumătate dintre respondenți (53,2%) consideră că aceasta ar trebui să se facă doar cu acordul părinților, în timp ce 37% refuză categoric o astfel de măsură.

ADVERTISEMENT

Potrivit Federaţiei Naţionale a Părinţilor, dacă se va ţine cont de părerea majorităţii părinţilor nu va exista posibilitatea testării ȋn masă fără acordul lor. De asemenea, 96,5% dintre participanții la sondaj consideră că testarea trebuie să fie făcută obligatoriu de cadrele medicale (un asistent/medic).

ADVERTISEMENT
Tags: