News

Școli deschise și dacă nu au 60% dintre profesori vaccinați. Schimbare majoră anunțată de ministrul Sorin Câmpeanu

Școli vor putea funcționa cu prezență fizică și dacă nu au 60% dintre profesori vaccinați, în localotățile cu incidența sub 3 la mie. Este o schimbare majoră anunțată de ministrul Sorin Câmpeanu.
18.11.2021 | 18:21
Scoli deschise si daca nu au 60 dintre profesori vaccinati Schimbare majora anuntata de ministrul Sorin Campeanu
ADVERTISEMENT

În localitățile în care incidența infecțiilor cu noul coronavirus este sub 3 la mia de locuitori se vor putea deschide școlile cu prezență fizică și dacă nu sunt peste 60% dintre profesori vaccinați. Este propunerea de ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății făcută de Sorin Câmpeanu.

Acesta a anunțat că, în prezent, sunt 1720 de localități din România cu incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 sub pragul de 3 la mie. De asemenea, a mai spus Câmpeanu, la nivel național incidența este de 4,36 la mie, iar în Capitală este de 4,76 la mie.

ADVERTISEMENT

În plus, a mai spus ministrul, sunt 18 județe care, în ansamblul lor, se află sub pragul de 3 la mie.

Școli deschise și dacă nu au 60% dintre profesori vaccinați

Câmpeanu a explicat că, dacă noul ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației va fi aprobat de Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se vor putea desfășura cursurile școlare cu prezență fizică și în unitățile de învățămând în care mai puțin de 60% din personal s-a imunizat contra noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Până acum, era nevoie ca minimum 60% dintre cadrele didactice și personalul nedidactic să fi fost vaccinat. Acum, pentru localitățile cu o incidență a COVID-19 sub 3 la mie, această regulă nu se va mai aplica.

Ministrul a mai anunțat că 33 la sută dintre elevii eligibili s-au vaccinat deja. În total au fost imunizați 117.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani și mai mult de 290.000 de elevi cu vârsta de peste 16 ani.

ADVERTISEMENT

Măsura de deschidere a școlii cu prezență fizică indiferent de rata vaccinării printre cadrele didactice ar urma să se aplice de luni, 22 noiembrie 2021.

Cum se vor face testele de salivă

Ministrul Sorin Câmpeanu a vorbit și despre felul în care vor fi aplicate elevilor testele de salivă, prezentate acum două săptămâni drept soluția potrivită pentru redeschiderea școlilor. El a precizat că fiecare elev va primi câte două astfel de teste, pe care li le vor putea face părinții, acasă, urmând apoi să anunțe școlii rezultatele.

ADVERTISEMENT

„Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile”, a declarat Câmpeanu.

El a evocat și o altă „prevedere foarte importantă”: faptul că, la decizia școlii, testele de salivă vor putea fi administrate la domiciliu, de părinți sau reprezentanții legali.

De asemenea, acordul părinților cu privire la testarea elevilor urmează să fie exprimat printr-un elaborat de Ministerul Sănătății. Dar, important de precezat, Cseke Attila susține că testele de salivă nu reprezintă un act medical.

Decizia anunțată de Câmpeanu vine după ce cadrele didactice au protestat vehement față de ideea de a fi ei cei care le vor aplica aceste teste propriilor elevi. Reacția sindicatelor cadrelor didactice a ajuns până la amenințări cu mișcări și manifestații de protest.

 

 

ADVERTISEMENT