News

Școlile din București intră în scenariul 2. Număr crescut de infectări cu Covid-19 în 3 sectoare

07.09.2020 | 20:04
Scolile din Bucuresti intra in scenariul 2 Numar crescut de infectari cu Covid19 in 3 sectoare
ADVERTISEMENT

Inspectoratul Școlar al Municipiului București anunță că școlile din Capitală vor merge pe scenariul 2 de risc pandemic, în funcție de infrastructură.

Sectoarele 1,2 și 6 sunt considerate „zonă galbenă de risc”, în timp ce sectoarele 3,4 și 5 sunt în scenariul verde de risc epidemic.

ADVERTISEMENT

Incidența cumulată în ultimele 14 zile este de 1.12 cazuri la 1000 de locuitori în București, sectoarele 1,2 și 6 fiind cele unde incidența cumulată depășește 1 caz la mia de locuitori.

Școlile din București vor adapta scenariul 2 propus de Ministerul Sănătății

„Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a comunicat astăzi, 07.09.2020, rata de incidenţă a îmbolnăvirilor, cumulată la 14 zile, a cărei valoare este de 1,12. Potrivit Ordinului comun MEC/MS nr. 5487/1494 din 31.08.2020, Anexa nr. 1 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Municipiul Bucureşti se încadrează în Scenariul 2”, a explicat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ din Capitală vor transmite Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Direcției de Sănătate Publică toate propunerile de scenariu. Aceste propuneri vor fi diferite în funcție de infrastructura locală, până cel târziu în 8 septembrie 2020.

Propunerile unităţilor de învăţământ avizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucucreşti şi de Direcţia de Sănătate Publică vor fi transmise spre aprobare Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Soluţionarea va fi primită până la data de 10.09.2020”, au completat reprezentanții Inspectoratului, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a transmis, între timp, datele oficiale care arată care este incidența în fiecare sector al Capitalei.

Așadar, incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășește 1 în sectoarele 1,2 și 6. În Sectorul 1 aceast parametru este 1.34, în Sectorul 2 este 1.17, în timp ce în Sectorul 6 este 1.03.

ADVERTISEMENT

La polul opus, Sectorul 3 are 0.93, Sectorul 4 a atins 0.96 în timp ce Sectorul 5 are 0.82, conform sursei citate.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, școlile au la dispoziție 3 mari scenarii pe care să le aplice în funcție de numărul de infectări.

„Avem trei scenarii: scenariul verde în care în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu Covid-19. Scenariul 2 e scenariul galben, între 1-3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, scenariul 3 – media ultimelor zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitate.

Decizia de funcționare a școlii va fi luată la nivel local. În funcție de situația locală se va decide dacă va funcționa după scenariul 1 – verde, 2 -galben sau 3 – roșu. Scenariul roșu înseamnă că școala se închide de tot”, a explicat președintele României.

În scenariul galben, cum este și cazul Bucureștiului, școlile vor decide în ce măsură elevii vor merge la școală și în ce măsură vor învăța de acasă, on-line. Cel mai probabil învățământul se va face prin rotație, însă mai multe se vor cunoaște în 14 septembrie, când va începe școala.

Majoritatea școlilor se bazează pe ajutor de la autoritățile locale pentru a înfrunta pandemia, lucru care-i sperie pe părinți. Doar în București învață peste 240.000 de elevi cărora le trebuie asigurat învățământul în condiții de maximă siguranță, la care se adaugă 25.000 de profesori care sunt și ei în pericol de a se infecta cu Covid-19 dacă nu va fi asigurat un climat de siguranță epidemică.

ADVERTISEMENT