News

Școlile din București rămân închise! Măsurile restrictive, prelungite de Comitetul pentru Situații de Urgență

02.11.2020 | 11:08
Scolile din Bucuresti raman inchise Masurile restrictive prelungite de Comitetul pentru Situatii de Urgenta
ADVERTISEMENT

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti s-a reunit în cursul zilei de luni, 2 noiembrie, pentru a stabili scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 2 săptămâni.

UPDATE ora 11:00

Elevii din Capitală vor învăța online pentru alte două săptămâni, a declarat prefectul Traian Berbeceanu.

ADVERTISEMENT

Totodată, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a decis prelungirea cu două săptămâni a tuturor resctricţiilor care sunt în prezent în vigoare.

“Am apreciat că măsuri restrictive suplimentare nu se impun (…) Nu este normal să suprareglementăm, atâta timp câ eu şi colegii din Comitet am apreciat că nu sunt suficient de bine aplicate măsurile deja stabilite”, a explicat Berbeceanu.

ADVERTISEMENT

Prefectul a mai spus că rata de infectare a crescut în Bucureşti de la 3,79, cât a fost duminică, la 3,91.

Traian Berbeceanu a mai anunţat că  programul angajaţilor se va decala, aşa cum este prevazut în HG 856/ 2020.

ADVERTISEMENT

“Chiar la nivelul Prefecturii, de mâine, jumătate dintre angajaţi vor veni de la ora 7, iar ceilalţi la ora 9.00”, a mai spus prefectul Capitalei.

Restricţiile se vor aplica până în 16 noiembrie la ora 24.00.


Știre inițială:

Cel mai probabil, cursurile se vor desfășura exclusiv online până când rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 va ajunge sub pragul de 3 la mia de locuitori. De altfel, primarul general s-a poziționat la rândul său în favoarea acestei măsuri.

ADVERTISEMENT

În condiţiile în care suntem în Bucureşti, putem să facem şcoală online în condiţii acceptabile. Este o măsură de siguranţă pe care eu o susţin cu toată inima, deci, până când nu vom scădea acel indice sub trei, cum au stabilit specialiştii, eu susţin ca şcolile să rămână în continuare închise”, a declarat Nicușor Dan.

Comitetul pentru Situații de Urgență decide astăzi cum vor funcționa școlile din București în următoarele 2 săptămâni

Având în vedere situaţia epidemiologică actuală, IŞMB a propus Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă luni, 2 noiembrie.

În temeiul Ordinului comun MEC – MS nr. 5.487/1.494/31.08.2020 şi în funcţie de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va hotărî scenariul de funcţionare a unităţilor de învăţământ pentru următoarele 14 zile”, se arată în informarea transmisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

La data de 30 octombrie 2020, rata de incidenţă cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3 la mia de locuitori. Prin urmare, școlile vor rămâne, cel mai probabil închise și în următoarele două săptămâni.

Ministerul Educației și Cercetării monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel național, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ.

Prin urmare, astăzi, 30 octombrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

  • 9.113 unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
  • 4.938 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
  • 3.605 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Menționăm că dintre cele 3.605 unități aflate în această situație, 369 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.236 de unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. Data de referință pentru aceste informații este 30 octombrie, ora 12:00”, a transmis și Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT