News
notix pixel id

Școlile din New Delhi, închise pentru o săptămână. Decizia nu are legătură cu pandemia

Nivelul alarmant al poluării din capitala New Delhi a determinat autoritățile indiene să închidă pentru o săptămână școlile din orașul cu peste 20 de milioane de locuitori.
13.11.2021 | 19:55
Școlile din New Delhi, închise pentru o săptămână. Decizia nu are legătură cu pandemia
Poluarea din New Delhi, un oraș cu peste 20 de milioane de locuitori, a atins cote alarmante
ADVERTISEMENT

Nivelul alarmant al poluării atmosferice a determinat autorităţile din New Delhi, capitala Indiei, să anunțe sâmbătă închiderea școlilor timp de o săptămână. ”Începând de luni, şcolile vor fi închise pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să respire aer poluat”, a declarat ministrul Arvind Kejriwal, informează news.ro.

Și activitățile din domeniul construcțiilor vor fi interzise, dar doar în intervalul 14-17 noiembrie, perioadă în care și angajații din domeniul public vor fi nevoiți să lucreze de acasă. În plus, cu titlul de recomandare, și angajații din sectorul privat au fost sfătuiți să facă același lucru, măcar pentru câteva zile.

New Delhi: peste 20 de milioane de locuitori, cea mai poluată capitală din lume

New Delhi, o aglomerație urbană de peste 20 de milioane de oameni, este considerat unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Cei mai afectați de poluare sunt copiii și vârstnicii, care în timp dezvoltă astm și alte boli respiratorii.

ADVERTISEMENT

Fumul gros a redus puternic vizibilitatea în oraș, iar indexul calității aerului a atins 461 pe o scală de la zero la 500, conform agenției pentru controlul poluării din India. Acest nivel de poluare duce la afectarea serioasă a persoanelor sănătoase și la agravarea stării celor care au deja probleme de sănătate.

Concentrația de particule PM 2.5, extrem de otrăvitoare, a ajuns la o medie 329 de micrograme per metru cub de aer, pe parcursul a 24 de ore. PM2.5 este o particulă suficient de mică cât să poată pătrunde în plămâni, să intre în fluxul sangvin și să provoace boli respiratorii grave, inclusiv cancer de plămâni.

ADVERTISEMENT

”Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade”

”Totul se transformă într-un coșmar. Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade”, a afirmat Gufran Beig, oficial guvernamental care se ocupă de monitorizarea calității aerului în India.

Gufran Beig susține că eforturile autorităților indiene de a opri arderea deșeurilor agricole, o sursă masivă de poluare în timpul iernii, nu au avut succes, deși au fost cheltuite sume impresionante.

ADVERTISEMENT

Capitala Indiei se confruntă în fiecare iarnă cu o scădere dramatică a calității aerului, din cauza arderii de deșeuri și de gunoi, emisiilor de carbon produse de vehicule, centralelor pe cărbune și altor emisii de tip industrial.

Poluare record pe 5 noiembrie, după un mare festival

Pe 5 noiembrie anul curent, în timpul festivalului Diwali, desfășurat în capitala New Delhi, la care participanții au aruncat cu petarde și fumigene, nivelul poluării a înregistrat un nou record negativ, de 463 din 500.

ADVERTISEMENT

Acum trei ani, în încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la situația din capitala Indiei, chirurgul Arvind Kumar declara că poluarea existentă în New Delhi este echivalentă cu a fuma 44 de țigări pe zi.

”În ultimii doi ani, jumătate dintre pacienții mei cu cancer pulmonar au fost nefumători. Văd o creștere în rândul oamenilor de 30-40 de ani. Cazurile de cancer apar mai devreme, mai frecvent la nefumători, mai ales în rândul femeilor”, a dezvăluit atunci specialistul indian.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri