Uniformele școlare ar putea fi reintroduse în unele școli din România. Ministrul Educației încurajează acest lucru, însă nu are de gând să îl impună la nivel național. Acesta a dat exemplul școlilor din Statele Unite ale Americii.
Ministrul Educației, Daniel David, a transmis că susține reintroducerea uniformelor școlare, despre care consideră că reprezintă un simbol al identității și mândriei pentru școli.
Acesta nu ar impune, însă, obligativitatea la nivel național. Decizia de a introduce uniforme ar trebui luată de fiecare unitate de învățământ în parte, mai spune ministrul. Totodată, este o decizie care trebuie să se bazeze pe dorința comunității școlare.
Daniel David a dat exemplul școlilor din SUA. Acolo, uniformele sunt adoptate pe baza unei decizii locale și reprezintă un element distinctiv al unităților de învățământ respective.
“Probabil ați văzut și voi în SUA, ai licee, școli care se mândresc cu uniforma lor, e un element de identitate, dar acolo uniforma a fost stabilită pe bază voluntară de către școala respectivă.
Teoretic, sigur că am putea impune uniformele obligatorii, dar întrebarea este dacă vrem și dacă este bine. Eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor”, a declarat ministrul Educației, potrivit evz.ro.
De asemenea, Daniel David a mai precizat că nu există un studiu concret care să demonstreze că uniformele școlare obligatorii au un impact considerabil asupra performanței școlare.
În plus, impunerea uniformelor ar putea duce la nemulțumiri din partea părinților și elevilor, întrucât măsura ar putea fi percepută ca fiind autoritară.
“O să încurajez acest lucru, dar ideea că ar trebui să le impunem să fie obligatorii…. Mă întreb de ce? Nu văd de ce. Nu avem niciun studiu care să ne arate că ar conta mai mult, că ne ajută la ceva”, a mai transmis Daniel David, care a încurajat, totuși, școlile să se gândească la decizia de a reintroduce uniformele.
Obligativitatea uniformelor școlare a fost eliminată, în România, după anul 1989. În comunism, elevilor li se impunea să le poarte și reprezentau un simbol al disciplinei, dar și egalității. Ulterior, nu au mai fost obligatorii la nivel național, întrucât impunerea lor era asociată cu regimul anterior.