News

Școlile în care procentul de vaccinare este 100% ar putea cere prezență fizică 100%, indiferent de scenariu

27.04.2021 | 13:23
Scolile in care procentul de vaccinare este 100 ar putea cere prezenta fizica 100 indiferent de scenariu
ADVERTISEMENT

Școlile în care procentul de vaccinare este 100% ar putea cere prezență fizică 100%, indiferent de scenariu în care se află localitatea. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educației.

Prezent la conferința „Vaccinare și testare pentru învățare!” organizată la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, marți, Sorin Cîmpeanu a lansat din nou ideea deschiderii complete a școlilor în care toți angajații au fost vaccinați.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile în urmă, ministrul Educației anunța că numărul angajaților din învățământ care s-au vaccinat crește foarte lent. El preciza că doar 153.000 de angajați din cei 350.000 au fost imunizați.

Școlile în care procentul de vaccinare este 100% ar putea cere prezență fizică 100%, indiferent de scenariu

Sorin Cîmpeanu a explicat că școlile unde procentul angajaților vaccinați ajunge la 100% vor putea să solicite 100% prezență fizică: „dacă vor exista școli cu procent de vaccinare 100%, acestea cred eu că ar putea să solicite celor care au competențe de a se pronunța asupra solicitării de prezență fizică 100%, indiferent de scenariul în care funcționează acea școală.”

ADVERTISEMENT

„Ne gândim să luăm în calcul acele școli în care vaccinare este realizată sută la sută. Ne gândim să luăm în calcul persoanele cu contraindicații medicale, dar cu această excepție dacă vor exista școli cu procent de vaccinare 100% acestea cred eu că ar putea să solicite celor care au competențe de a se pronunța asupra solicitării de prezență fizică 100% indiferent de scenariul în care funcționează acea școală. Este un element care ar ajuta foarte mult la recuperarea pierderilor suferite de către toți elevii, pierderi mari și mai cu seamă pierderi neuniform repartizate,” a explicat ministrul Educației.

Anunțul acestuia vine în contextul în care premierul Florin Cîțu a declarat că activitatea restaurantelor ar putea să rămână deschisă în localitățile unde rata de vaccinare este ridicată, indiferent de incidența cazurilor.

ADVERTISEMENT

„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca – nu cred că este momentul, în spaţiul public. Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. Suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare – putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%. (…) Acum putem să vorbim de altfel de turism în ţară dacă ne vaccinăm,” a explicat Cîțu.

În cadrul conferinței, Cîmpeanu a subliniat și el că vaccinarea este singura variantă în care putem să scăpăm de pandemie. El a precizat că restul măsurilor de restricție ne ajută doar la a ține sub control numărul de noi infectări.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a adăugat că inocularea trebuie să rămână un act voluntar. Totuși, el a menționat că este necesară o bună informare a oamenilor.

ADVERTISEMENT