Şcolile în scenariul roşu. Cine poate sta acasă cu copilul şi primeşte 75% din salariu

SPECIAL FANATIK
Roxana Gagiu   
în HotNews
21/10/2020, 10:15
Şcolile în scenariul roşu. Cine poate sta acasă cu copilul şi primeşte 75% din salariu SPECIAL FANATIK
Guvernul dă posibilitatea unor părinţi să îşi ia liber de la muncă şi să primească 75 % din salariul de bază, dar pentru a beneficia de asta trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii.

În ultimele săptămâni, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a crescut alarmant şi România abia mai face faţă acestei pandemii. Sistemul de sănătate se apropie de colaps, după ce tot mai mulţi oameni ajung în secţiile de terapie intensivă în stare gravă.

Mai multe oraşe din ţară au intrat în scenariu roşu după ce rata de infectare a trecut de 3 la mia de locuitori. Printre acestea se numără Bucureştiul, Cluj Napoca, Râmnicu Vâlcea şi judeţul Alba.

Aici toate şcolile au fost închise pentru cel puţin două săptămâni, iar părinţii au căutat disperaţi soluţii pentru copiii rămaşi acasă. Pentru unii lucrurile nu au fost atât de dramatice pentru că au avut bunicii aproape sau au putut să stea ei acasă cu 75 % din salariu. Pentru a beneficia de acest liber trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii.

Cine poate sta acasă cu copilul şi primeşte 75% din salariu

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 147 din 27 august 2020 spune că se acordă zile libere, pentru îngrijirea copiilor care rămân acasă după închiderea şcolilor, părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 • au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
 • celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin părinte se înțelege:

 • părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
 • adoptatorul;
 • persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției;
 • persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă;
 • persoana desemnată să aibă grijă de copil când părinţii sunt plecaţi în străinătate 
 • părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrise într-o unitate de învățământ.

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență nu se aplică în cazul în care unul dintre părinții se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

 • este în concediul pentru creşterea copilului şi primeşte indemnizaţie
 • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
 • se află în concediu de odihnă/concediu fără plată;
 • are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului
 • nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Părinţii care lucrează de acasă nu pot beneficia de sprijin

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a declarat pentru Fanatik că părinţii care lucrează de acasă nu au primit şi nu primesc bani pentru a avea grijă de copiii care nu pot merge la şcoală.

“Ordonanţa 147 oferă părinţilor posibilitatea să stea acasă cu copiii şi să primească 75 % din salariu. Având în vedere contextul general, sunt multe firme care şi-au lăsat oamenii în telemuncă. Ei nu primesc 75 %. Ştiu că se lucrează să se adapteze legea şi pentru cei care sunt în situaţia asta”, a precizat Cristache.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni că abia în următoarea sedință de guvern se va face o modificare a legii care oferă sprijin părinţilor în mai multe situaţii.

“Aşa cum ştiţi, pun în practică ordonanţa de urgenţă care se referă la toate aceste situaţii rezultate din anchetele epidemiologice care identifică în mod clar un focar şi care solicită şcolii să ia măsuri în sensul închiderii activităţii la clasă şi vă spuneam că pun în aplicare laolaltă cu celelalte măsuri active acest cadru legal pe care îl avem în vigoare. Ne pregătim să-l completăm pentru situaţiile apărute şi în şedinţa de Guvern. (…) Următoarele modificări vor cuprinde şi alte situaţii pe care comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă trebuie să şi le asume”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ce trebuie să faci ca să stai acasă şi să primeşti 75 % salariu

Părinţii care îndeplinesc condiţiile mai sus amintite au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide suspendarea cursurilor faţă-n faţă. Ei trebuie să facă o cere scrisă şi să o depună angajatorului.

Cererea este însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea de părinte sau îngrijitor în care solicită zilele libere, precum și, dacă este cazul de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte va conține elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei ordonanțe de urgență, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului și nu se află în una dintre situațiile amintite mai sus.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept.

Cum se calculează cei 75 % pentru perioada când stai acasă

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Această indemnizaţie este în sumă brută și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile din salarii și asimilate acestora.

Închide ×