News

Școlile încep să primească chestionare privind consumul de droguri. Cum arată acestea. Document

În școlile din România încep să ajungă o serie de chestionare legate de consumul de droguri. Cum arată acestea și ce clase le primesc.
25.10.2023 | 20:15
Scolile incep sa primeasca chestionare privind consumul de droguri Cum arata acestea Document
Cum arată chestionarele privind consumul de droguri care ajung în școli. Ce clase îl vor primi. Sursa foto: hepta.ro/ captură MAI / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Încă de la mijlocul lunii octombrie, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, declara că din această săptămână vor fi împărțite în școli chestionare legate de consumul de droguri. Ele sunt destinate pentru părinți şi elevi.

Cum arată chestionarele privind consumul de droguri care ajung în școli. Ce clase îl vor primi

Teoretic, de luni ar trebui să fie distribuit în școli, elevilor și părinților din București, chestionarul referitor la posibilitatea testării antidrog la școală și nu numai. Acest document este întocmit de Prefectura Capitalei.

ADVERTISEMENT

Chestionarul cuprinde întrebări legate de problema consumului de substanțe interzise în instituțiile de învățământ, dar şi în ce măsură părinții ar fi de acord cu testarea antidrog a copiilor. Prefectul a mai declarat că acest chestionar va fi trimis spre completare voluntară părinţilor și copiilor începând cu clasa a V-a.

Pe 17 octombrie, prefectul de București a oferit detalii despre acest demers sociologic. Hopincă a spus că, în chestionar, elevii și părinții sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu testarea anti-drog în anumite condiţii, cu analize de sânge decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi cu oră de educaţie anti-drog în programa şcolară.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o consultare cu părinţii şi cu elevii majori, cu privire la trei teme extrem de importante. Orice părinte doreşte să ştie că are un copil sănătos şi, dacă doreşte să ştie că un copil are inima sănătoasă, ficatul sănătos, plămânii, rinichii sănătoşi, nu este cu nimic mai puţin important să ştie un părinte că are un copil care a consumat, care consumă sau nu droguri.”

Întrebăm părinţii dacă ar fi de acord ca şcoala să facă parte dintr-un proiect pilot anti-drog, în care să fie testate efectiv o parte din măsuri”, a explicat Rareș Hopincă.

ADVERTISEMENT

Ce spun reprezentanții părinților

Acest chestionar privind consumul de droguri a fost pus la punct după ce Prefectura Capitalei s-a consultat cu Federația Părinților, Consiliul Elevilor, Poliția și Agenția Antidrog.

Eugen Ilea, președintele Federației Părinților din București, spune că această testare trebuie făcută într-un centru specializat. În opinia acestuia, autoritățile nu ar trebui să trateze un eventual consumator ca pe un infractor.

ADVERTISEMENT

Nu ar trebui să tratăm un eventual consumator ca și infractor. Atunci am solicitat ca acel articol din chestionar să fie reformulat, astfel încât sa nu îi stigmatizăm pe acei copii. Să fie făcută la nivel unei entități sau unui centru specializat în așa ceva.

Nu aș merge atât de departe, mai ales că se specifică acolo eliberarea unei adeverințe, pe baza analizelor, ceea ce e prea mult. Această testare trebuie făcută într-un centru specializat“, a spus Ilea, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata...
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”