News

Școlile din România riscă să se închidă în ianuarie. Sindicatele din învățământ amenință cu greva generală

Elevii din România ar putea avea o vacanță prelungită. Școlile s-ar putea închide din nou în ianuarie. Sindicatele din educație amenință cu greva generală.
17.12.2021 | 19:26
Scolile din Romania risca sa se inchida in ianuarie Sindicatele din invatamant ameninta cu greva generala
ADVERTISEMENT

Unitățile de învățământ din România ar putea să se închidă în luna ianuarie. Motivul nu este unul cauzat de criza sanitară, ci de o serie de nemulțumiri salariale ale dascălilor.

Sindicatele din educației spun că profesorii sunt revoltați de faptul că Guvernul nu intenționează să le majoreze anul viitor salariile, conform legii.

ADVERTISEMENT

Sindicatele din educație amenință cu greva generală. Școlile s-ar putea închide din ianuarie

Încă de luni, 20 decembrie, sindicatele vor declanșa o acțiune de proteste la sediul Executivului de la Palatul Victoria. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, liderii sindicali nu exclud declanșarea unei greve generale care va conduce la închiderea școlilor din primele zile ale lunii ianuarie.

”Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze. Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli.

ADVERTISEMENT

Am transmis asta, astăzi, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, pentru Agerpres.

Liderul ”Spiru Haret”: ”Posibilitatea unei greve generale, una foarte reală”

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, a confirmat că posibilitatea unei greve generale este una reală.

ADVERTISEMENT

”În condiţiile actuale, da (n.r. închiderea şcolilor în urma unei greve generale) e o posibilitate reală”, a spus acesta.

Săptămâna viitoare, cele mai importante federații sindicale din educație vor fi prezente în fața sediului Guvernului.

ADVERTISEMENT

”Începând de luni, vor fi demarate acţiuni de protest, cu pichetarea Guvernului, începând cu ora 12:30. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ – Spiru Haret, FSLI şi Alma Mater – vor fi luni în Piaţa Victoriei. Acţiunea va continua şi în zilele următoare şi va fi urmată, bineînţeles, şi de alte forme de protest, solicitate de membrii noştri de sindicat – neîncheierea situaţiilor şcolare şi chiar grevă generală”, a menţionat Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

Profesorii vor salarii mărite cu 17%. Guvernul oferă doar 4%

Liderii sindicatelor din învățământ spun că Guvernul Ciucă intenţionează să majoreze salariile angajaţilor din educaţie cu 4%, însă aceştia ar trebui să primească aproximativ 17%.

”Trebuia să primim două tranşe, care înseamnă peste 17%, iar dacă e să le reactualizăm cu rata inflaţiei ne ducem pe la 25%, pentru că în momentul de faţă tot ceea ce înseamnă aşa-zisă creştere salarială este de fapt doar o acoperire parţială a inflaţiei din ultimii ani. Şi bineînţeles că oamenii îşi pun întrebarea că la cât a duduit economia în ultimii doi ani, la aşa ceva am ajuns? Încă un an de restricţii de îngheţare a majorărilor ?

În mod normal, premierul trebuia să se întâlnească cu reprezentanţii salariaţilor din învăţământ înainte să apară proiectul de ordonanţă de urgenţă care aseară prevedea îngheţarea salariilor în educaţie, iar astăzi, chipurile, prevede acordarea unei creşteri în medie de 4%. Faci întâlnirea înainte, nu faci întâlnirile după ce izbucneşte un conflict. Oamenii se simt efectiv umiliţi de tot ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme”, a mai spus Marius Nistor.