News

Școlile, transformate în centre de vaccinare. Cum este justificată controversata decizie

03.02.2021 | 17:54
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a semnat un ordin prin care permite transformarea unor spații din unitățile de învățământ preuniversitar în centre de vaccinare.

Acest lucru se va face la cererea autorităților administrației locale, măsura fiind valabilă pe durata stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Înființarea centrelor de vaccinare în școli are loc în contextul în care, din 8 februarie, o parte dintre școli își vor relua cursurile cu elevii în sălile de clasă, potrivit Hotarârii CNSU.

Pe lângă riscul epidemiologic inerent reluării cursurilor, situația devine mai  delicată în condițiile în care în unele școli va exista un aflux mare de persoane care vin pentru vaccinare. Practic, vor fi trei categorii de oameni care vor fi prezenți în număr mare pe lângă școli: vaccinații, elevii și părinții sau bunicii care vin să aducă sau să ia copiii de la școală.

ADVERTISEMENT

Derogare pentru centrele de vaccinare din școli

Schimbarea destinației bazelor materiale ale unităților de învățământ preuniversitar este reglementată printr-un ordin de ministru din 2016, însă noul ordin introduce o derogare specială pentru procesul de vaccinare.

La solicitarea autorităților administrației publice locale, cu avizul prealabil al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București, ministrul educației poate emite avizul conform pentru schimbarea destinației bazei materiale a unităților de învățământ preuniversitar de stat, exclusiv pentru organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare”, se arată în ordinul semnat de Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Ordinul nu prevede expres care sunt tipurile de spații din incinta unităților de învățământ care se pot transforma în centre de vaccinare și nu sunt menționate condițiile în care persoanele care vin la vaccinare au acces în unitățile în care studiază elevii.

Aplicarea ordinului cade în sarcina inspectoratelor școlare județene și Direcției de patrimoniu și investiții din cadrul Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Centre de vaccinare, deschise fără acordul ministrului

Numai că autoritățile locale nu au așteptat ca ministrul Educației să-și dea acordul pentru folosirea școlilor pentru campania de vaccinare, multe dintre centrele din țară fiind amenajate în școli fără să existe suportul legal pentru această decizie.

De exemplu, în Cluj-Napoca, din cele 13 centre deschise la începutul campaniei, 11 au fost organizate în școli și doar două în unități sanitare, potrivit stiridecluj.ro. Și în Iași, locurile de vaccinare au fost create cu predilecție în școli și mai puțin în unități sanitare: 11 din 16 centre cu care s-a început a doua etapă de imunizare anti-Covid.

În județul Vâlcea, pentru etapa a 2-a, au fost organizate 17 centre de vaccinare, majoritatea în sălile de sport a zece școli. În Mureș, etapa a 2-a a început cu opt centre de vaccinare, dintre care două în sălile de sport ale unor unități de învățământ din Târgu-Mureș și Sighișoara, potrivit unui comunicat al Prefecturii Mureș.

Când au fost organizate toate aceste centre din unitățile de învățământ, elevii nu veneau la școală, însă situația se va schimba din 8 februarie odată cu reluarea cursurilor.

ADVERTISEMENT