News

Scoția are un nou premier. Primul musulman în fruntea guvernului de la Edinburgh este fiul unui imigrant din Pakistan

Humza Yousaf a câștigat cursa pentru conducerea Partidului Național Scoțian și va deveni premier al Scoției, înlocuind-o pe Nicola Sturgeon
27.03.2023 | 20:09
Scotia are un nou premier Primul musulman in fruntea guvernului de la Edinburgh este fiul unui imigrant din Pakistan
Humza Yousaf este fiul unui imigrant din Pakistan și al unei imigrante din Kenya Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Yousaf a obținut 52% din voturile finale exprimate, candidând pe o platformă dedicată asigurării independenței Scoției, combaterii crizei costului vieții, reintrării în Uniunea Europeană, interzicerii practicilor de conversie și tranziției către energia regenerabilă, printre alte promisiuni de campanie.

Scoția are un nou premier

“Voi fi un prim-ministru pentru toată Scoția. Voi munci în fiecare minut din fiecare zi pentru a câștiga și pentru a recâștiga respectul și încrederea voastră”, a declarat Yousaf în discursul său de acceptarea victoriei.

ADVERTISEMENT

“Prioritatea mea imediată va fi să continui să protejez fiecare scoțian, atât cât putem, de răul provocat de criza costului vieții, să recuperez și să reformez NHS (Sistemul Național de Sănătate n.r.) și alte servicii publice vitale, [și] să sprijin economia noastră de bunăstare pentru a îmbunătăți șansele de viață ale oamenilor din întreaga țară”, a mai declarat el.

Yousaf, care a fost membru al Parlamentului scoțian pentru Glasgow Pollok din 2016 și pentru Glasgow între 2011 și 2016, este primul prim-ministru musulman și non-alb care a făcut parte din guvernul scoțian. “Să-mi servesc țara în calitate de prim-ministru va fi cel mai mare privilegiu și cea mai mare onoare din viața mea”, a adăugat Yousaf.

ADVERTISEMENT

Victoria lui Yousaf a fost confirmată luni după-amiază pe terenul de rugby Murrayfield din Edinburgh, după o campanie de șase săptămâni în care cei trei candidați și-au petrecut o mare parte din competiție criticându-și reciproc bilanțul într-o serie de atacuri personale, relatează Reuters.

Independența Scoției, obiectiv primordial

Yousaf preia conducerea unui partid al cărui obiectiv primordial este de a pune capăt uniunii Scoției cu Anglia, care durează de trei secole. Dar, în timp ce aproximativ 4 din 10 scoțieni susțin în continuare independența, potrivit unui sondaj de luna aceasta, plecarea lui Sturgeon – un lider carismatic și impunător – ar putea încetini o parte din impulsul care stă la baza despărțirii de Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Nu există o strategie convenită pentru a forța un nou referendum – unul dintre motivele pentru care Sturgeon a demisionat. Competiția pentru conducerea partidului, adesea temperată, a ușurat o parte din presiunea asupra premierului britanic Rishi Sunak, care se confruntă cu diviziuni în propriul partid, valuri de acțiuni sindicale și niveluri ridicate de inflație.

Yousaf a subliniat propriul său trecut – născut în Glasgow, cu un tată din Pakistan și o mamă din Kenya – și opiniile sale ca exemple ale Scoției incluzive, liberale din punct de vedere social și multietnice pe care SNP le-a promovat.

ADVERTISEMENT

Yousaf va depune jurământul miercuri

Yousaf a mai spus în timpul campaniei că o Scoție independentă ar trebui să se gândească la renunțarea la monarhia britanică. Scoția a votat împotriva independenței cu 55% la 45% în 2014. Votul Marii Britanii de a părăsi UE doi ani mai târziu, când majoritatea scoțienilor doreau să rămână, și modul în care Scoția a gestionat pandemia de coronavirus, au adus un nou sprijin pentru independență.

Cu toate acestea, un sondaj de opinie din această lună a arătat că sprijinul pentru independență a scăzut la 39%, sau 46% dacă se exclud “nu știu”. Aceasta se compară cu un record de 58% în 2020. Michael Russell, președintele SNP, a declarat în urmă cu o săptămână că partidul se află într-o “mizerie extraordinară”.

Primul și singurul ministru musulman al guvernului scoțian, Yousaf va depune jurământul în calitate de lider al Scoției miercuri, dacă va câștiga votul în parlamentul țării cu o zi înainte.

ADVERTISEMENT