Sport

Scoția, primul meci la Campionatul European după 25 de ani! Debut cu stângul la EURO 2020

Pentru Scoția, meciul cu Cehia a reprezentat prima partidă la Campionatul European după 25 de ani, de la EURO 1996
14.06.2021 | 18:32
Scotia primul meci la Campionatul European dupa 25 de ani Debut cu stangul la EURO 2020
ADVERTISEMENT

Meci extrem de important pentru suporterii scoțieni care și-au văzut visul împlinit după o lungă așteptare: primul meci la Campionatul European după un sfert de secol, în ciuda înfrângerii cu scorul de 2-0.

Scoțienii au primit chiar la Glasgow un gol incredibil de la nu mai puțin de 40 de metri, unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Campionatului European.

ADVERTISEMENT

Scoția, debut cu stângul la primul meci la Campionatul European după 25 de ani

Reprezentativa Scoției a pierdut primul meci de la EURO 2020 cu selecționata Cehiei și rămâne pe ultimul loc în grupa D, având un golaveraj mai slab decât Croația, care a pierdut și ea cu 1-0 în fața Angliei.

Patrick Schick, atacantul celor de la Bayer Leverkusen a făcut un meci de senzație și a reușit dubla, în timp ce scoțienii au ratat ocazii uriașe pe bandă rulantă. Lobul superb al lui Schick de la 46 are șanse mari să fie golul turneului, cehul stabilind și un record la Campionatul European.

ADVERTISEMENT

Meciul dintre Scoția și Cehia mai are un motiv pentru care va rămâne în istoria acestui turneu final. Execuția lui Schick reprezintă golul marcat de la cea mai mare distanță în istoria Campionatului European. Recordul era deținut de Torsten Frings, jucătorul naționalei Germaniei care a reușit să marcheze de la 32 de metri împotriva Olandei, la EURO 2004.

Scoția s-a calificat dramatic la EURO 2020, în urma unui meci de baraj cu Serbia

Scoțienii au reușit să se califice la EURO 2020 cu mari emoții în urma loviturilor de departajare. Scoția a întâlnit în meciul decisiv de baraj, Serbia, iar calificarea s-a decis pe muchie de cuțit. După primele 90 de minute scorul a fost egal, scor 1-1, Scoția deschizând scorul în minutul 52.

ADVERTISEMENT

Serbia a egalat dramatic în ultimul minut al partidei disputate la Belgrad, iar partida a mers în prelungiri. Condusă excelent din teren de căpitanul Andrew Robertson, fundașul lui Liverpool, scoțienii au reușit să se impună în cele din urma la penalty-uri, iar nebunia s-a declanșat la Edinburgh, unde suporterii au sărbătorit calificarea istorică pe străzile capitalei, dar și în celelalte orașe importante.

Scoția mai fusese în ultimii ani la un singur turneu final, Campionatul Mondial din Franța 1998, când britanicii au terminat pe ultimul loc cu doar un punct, într-o grupă cu Brazilia, Norvegia și Maroc. Într-o situație similară a fost și România care s-a calificat în 2016 la primul EURO după 16 ani, în timp ce la Campionatul Mondial nu ne-am mai calificat de 27 de ani, la fel ca scoțienii.

ADVERTISEMENT

Scoția a jucat ultima oară la EURO 1996, când a fost tot în grupă cu Anglia

Scoția revine la Campionatul European după 25 de ani și va juca din nou într-o grupă cu Anglia, la fel ca la EURO 1996. Din acea grupă mai făceau parte Țările de Jos (Olanda) și Elveția, iar turneul final a fost organizat chiar de către Anglia.

Scoția reușea atunci un 0-0 împotria Țărilor de Jos, iar confruntarea șoc cu Anglia, rivala istorică, a fost pierdută de scoțieni cu 2-0, pe stadionul Wembley, în fața a peste 76.000 de spectatori și cu număr mare de fani veniți din Scoția. Alan Shearer și Paul Gascoinge marcau atunci pentru englezi, care reușeau o victorie de orgoliu.

Scoția rata atunci dramatic calificarea din faza grupelor la golaveraj, după ce a câștigat ultimul meci din grupă cu Elveția, scor 1-0, după reușita lui McCoist, în dauna Țărilor de Jos care învinseseră Elveția cu scorul de 2-0 și aveau tot patru puncte.

Cum a arătat echipa Scoției la EURO 96 împotriva Angliei

Scoția: Goram; Boyd, Hendry, Calderwood, McKimmie; Collins, McAllister (c), McCall, Tosh McKinlay (Burley 82); Durie (Jess 87), Spencer (McCoist 67).

„Am plâns de bucurie atunci când Scoția s-a calificat la Campionatul European” – Sir Alex Ferguson

  • 25 de ani au trecut de la ultimul Campionat European la care a participat Scoția
  • 1998 e anul în care scoțienii au participat la ultimul turneu final
  • 46 de metri e distanța de la care Schick a marcat golul în poarta Scoției
ADVERTISEMENT
Tags: