News

Scoția, tot mai aproape de independența de Regatul Unit. Când ar putea avea loc următorul referendum

Deși scoțienii eu respins în urma referendumului din 2014 ruperea de Regatul Unit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a schimbat complet situația
09.10.2022 | 15:26
Scotia tot mai aproape de independenta de Regatul Unit Cand ar putea avea loc urmatorul referendum
Nicola Sturgeon, șefa guvernului scoțian susține un vot pro-independență. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul scoțian Nicola Sturgeon este de părere că un al doilea referendum privind independența Scoției ar putea avea loc în luna octombrie a anului viitor, a declarat ea duminică.

Scoția, tot mai aproape de independență

Bătălia pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independența Scoției va ajunge săptămâna viitoare la instanța supremă a Marii Britanii, care va asculta argumentele pentru a permite organizarea unui vot de secesiune peste un an, fără aprobarea premierului britanic Liz Truss și a guvernului său.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă din Marea Britanie este chemată să decidă dacă guvernul semi-autonom al Scoției, condus de Partidul Național Scoțian (SNP), cu sprijinul Verzilor scoțieni, care susțin, de asemenea, independența, poate merge mai departe cu planurile de a organiza un referendum fără acordul parlamentului britanic.

În joc este chiar viitorul Regatului Unit. Sondajele de opinie sugerează că rezultatul oricărui vot privind ruperea uniunii Scoției cu Anglia, veche de trei secole, ar fi prea strâns pentru a fi stabilit.

ADVERTISEMENT

În cadrul unui plebiscit din 2014, aprobat de guvernul britanic, scoțienii au respins independența cu 55%-45%. Cu toate acestea, Partidul Național Scoțian susține că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, doi ani mai târziu, a schimbat complet situația.

Premierul scoțian susține că, întrucât alegătorii au susținut partidele pro-independență în alegerile pentru parlamentul scoțian de anul trecut, a existat un mandat pentru ca acestea să prezinte un proiect de lege pentru organizarea unui referendum pe 19 octombrie 2023, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Încrezători în șansele noului referendum

Întrebată în timpul unui interviu la BBC TV dacă este încrezătoare că acest lucru se va întâmpla, Sturgeon a spus: “Da, sunt încrezătoare că acest lucru se poate întâmpla”.

“Să așteptăm și să vedem ce spune instanța. Sunt încrezătoare că Scoția va deveni independentă”.

ADVERTISEMENT

Sturgeon a promis că o înfrângere la Curtea Supremă ar însemna că SNP va lupta la următoarele alegeri la nivel britanic, care vor avea loc în 2024, doar pe o platformă privind independența Scoției, ceea ce ar face din aceasta un referendum “de facto”.

Sturgeon a declarat duminică că aceasta este o ultimă soluție.

“Aceasta nu este preferința mea”, a spus ea. “Dacă este blocată calea prin care ar fi corect să se ia în considerare și să se decidă această chestiune, care este un referendum constituțional legal, … alegerea este atunci simplă: Ne prezentăm cazul în fața oamenilor în cadrul unor alegeri sau renunțăm la democrația scoțiană și vreau să fiu foarte clară astăzi că nu voi renunța niciodată, niciodată la democrația scoțiană”.

ADVERTISEMENT