News

Scrisoare a supraviețuitorilor de la Colectiv pentru Viorica Dăncilă și Sorina Pintea. Cer ca tratamentul să le fie plătit pe tot restul vieții

30.09.2019 | 19:07
Scrisoare a supraviețuitorilor de la Colectiv pentru Viorica Dăncilă și Sorina Pintea. Cer ca tratamentul să le fie plătit pe tot restul vieții
Scrisoare a supraviețuitorilor Colectiv, adresată Vioricăi Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea *foto: digi24.ro

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au fost destinatarii unei scrisori deschise semnată de supraviețuitorii de la Colectiv. Aceștia cer statului român să le asigure costul tratamentelor de care au nevoie pe toată durata vieții. Până acum aceștia au tratamentul plătit doar până la finele anului 2020.

Scrisoarea supraviețuitorilor de la Colectiv pentru autoritățile române

Scrisoarea este semnată de mai mulți supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, printre care se numără Christian Alban-Popescu, Adrian Albu, Mihai Anghel, Adina Apostol, Laura Belu, Raluca Alexandra Chițiga, Marius Frătoaica, Alexandra Furnea, Andrei Găluț, Mihai Grecea, Hani Haifawi, Flavia Lupu, Andrada Mihăilescu, Bogdan Moleșag, Ancuta Morărașu, Alexandra Nicula, Mariana Oprea, Alexandru Penescu, Liviu Popescu, Mirela Socol, Cristina Tarțău și Alice Tiaru. Aceștia arată că au trecut patru ani de la evenimentul din Colectiv, dar au rămas marcați pe tot restul vieții de cele întâmplate în seara de 30 octombrie 2015:

„Acum aproximativ 4 ani, viețile noastre, ale răniților în incendiul din clubul Colectiv, s-au schimbat pentru totdeauna. Tragicul eveniment, produs, printre altele, din cauza neglijenței autorităților statului român, ne-a afectat grav și ireversibil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. 64 dintre oamenii dragi nouă au plecat dintre noi prin morți evitabile, pierderi irecuperabile ce ne-au lăsat cu o uriașă durere care nu va trece niciodată. Astfel, din păcate, suntem marcați pe viață de cele petrecute în noaptea de 30 octombrie 2015, dar și de ceea ce s-a întâmplat ulterior în spitale: îngrijirea mult sub standardele internaționale în vigoare, condițiile intra-spitalicești precare, dobândirea de infecții nosocomiale care au rezultat în vindecarea tardivă și defectuoasă a rănilor, sau chiar în septicemie și pierderea vieții, tăgăduirea stării noastre reale de sănătate și a infecțiilor de către autorități și cadre medicale, și întârzierea demarării procedurilor de transfer în străinătate, fapte extrem de grave care au avut drept consecințe complicații și decese ce puteau să fie evitate prin respectarea legislației naționale si internaționale”, se arată în scrisoarea publicată pe facebook.

Scrisoare a supraviețuitorilor Colectiv, adresată Vioricăi Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea
Scrisoare a supraviețuitorilor Colectiv, adresată Vioricăi Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea *foto: adevarul.ro

Supraviețuitorii Colectiv cer tratament pe toată viața într-o scrisoare trimisă către Viorica Dăncilă și Sorina Pintea

Supraviețuitorii Colectiv arată traumele prin care au trecut în toți acești ani: „Întrucât calitatea tratamentului din faza critică, adică din prima lună după arsură, este vitală pentru evoluția ulterioară a sechelelor și stabilește șansele de recuperare a acestora, noi am ratat, din motivele deja enunțate, acest start și am pornit în lungul drum spre vindecare cu țesut cicatrizat defectuos, bolnav, imposibil de reparat într-o perioadă limitată de timp. Astfel, cât trăim, vom avea nevoie să suferim intervenții chirurgicale de reconstrucție, regrefare și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, să urmăm proceduri de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj cicatricial, masaj cicatricial mecanic, gimnastică medicală, terapie cu unde de șoc, terapie cu ultrasunete și multe altele) și să facem diverse tipuri de tratamente de specialitate (needling, dermapen, laser, peeling, dermabraziune, crioterapie, injecții cu corticosteroizi, PRP, implant de par, cure termale și multe altele) al căror scop este acela de a evita înrăutățirea progresivă a cicatricilor noastre. Lipsa acestor intervenții, proceduri și tratamente va duce la handicapuri și complicații serioase cum ar fi deteriorarea severă a stării cicatricilor, ajungând până la pierderea definitivă a funcționalității, dobândirea de ulcere maligne și apariția a diverse tipuri de cancere de piele greu tratabile sau incurabile.”

Aceștia au arătat ce tratamente au avut nevoie: „Având în vedere natura permanentă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji și monitoriza pe perioada întregii vieți prin operații și protocoale complexe de tratament, dar și modul în care am dobândit aceste leziuni și factorii care au contribuit la înrăutățirea lor, descriși mai sus, vă solicităm să ne asigurați sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor, intervențiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atât de natură funcțională, cât și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor – în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU și non-EU) și în țară, atât în ambulatoriu cât și cu internare și în orice altă formă necesară, în instituții medicale de stat și în cele private, precum și la terapeuți sau medici independenți, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv. În acest moment, putem să beneficiem de plata tratamentelor doar până la sfârșitul anului 2020, ceea ce se arată a fi totalmente insuficient.”

De asemenea, ei au cerut să beneficieze de un tratament pe toată perioada vieții: „Mai mult, limitarea temporală a acordării sprijinului ne creează foarte mult stres emoțional și ne obligă să facem ceea ce putem numi un „maraton” de operații complexe ce necesită anestezie totală, lucru care ne afectează serios sănătatea. Cei mai mulți dintre noi am suferit deja zeci de intervenții chirurgicale în doar 4 ani, pentru că ne grăbim să nu ne prindă 2020 cu ele nefăcute. Acest lucru are consecințe nefaste asupra sănătății noastre fizice și mintale și crește riscul de complicații serioase care se pot petrece în timpul anesteziei, ducând chiar până la deces.”

„De asemenea, pentru a obține rezultate optime de pe urma operațiilor este ideal să existe pauze de câteva luni, sau uneori de câțiva ani între intervenții, pauze pe care noi nu ni le permitem din cauza acestei limitări temporale. Din moment ce sechelele noastre sunt permanente și nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care ni se acordă sprijin să fie nelimitată. Așa cum boala noastră este pe toată viața, avem nevoie ca și tratamentul să fie la fel. Este necesar să punctăm că statul datoreaza tuturor pacienților cu arsuri severe tratament de specialitate conform cu protocoalele internaționale, indiferent de modul în care au fost răniți”, se arată în scrisoarea supraviețuitorilor de la Colectiv. Aceasta este disponibilă integral aici.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri