News

Scrisoare deschisă a magistraților din România către Comisia Europeană: “Justiţia va fi complet distrusă”

Magistrații din România au semnalat Comisiei Europene, printr-o scrisoare deschisă, că justiția din țara noastră e aproape de distrugere din cauza sistemului defect.
11.08.2022 | 12:51
Scrisoare deschisa a magistratilor din Romania catre Comisia Europeana Justitia va fi complet distrusa
Scrisoare deschisă pentru Comisia Europeană. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Semnatarii scrisorii, Asociația Forumului Judecătorilor din România, Mișcarea Asociației pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție s-au adresat Ursulei von der Leyen, președintele CE, Verei Jourova, vicepreședintele CE și lui Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, în speranța că aceștia vor interveni și vor salva justiția din România.

Scrisoare deschisă pentru liderii Comisiei Europene, pe tema justiției

”Ne luptăm de aproape patru ani pentru independența justiției în România, dar fără implicarea Comisiei Europene, care ar fi trebuit să fie prima care să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la distrugerea regulii statului de drept în România și nu a făcut-o până acum, toate eforturile noastre vor deveni inutile, iar toate cele trei hotărâri ale CJUE privind independența justiției în România vor rămâne fără efect”, și-au început discursul semnatarii.

ADVERTISEMENT

Magistrații acuză presiuni grave din partea CCR și, totodată, faptul că legislația din România nu corespunde legislației de la nivel european. Judecătorii și procurorii au ajuns să se teama de repercursiuni dacă fac ceea ce ar trebui să facă.

”Mai mult, în România, sub presiunea Curții Constituționale a României (CCR) și a Inspectoratului Judiciar, judecătorii de rând sunt reticenți în a aplica dreptul Uniunii Europene. Nerespectarea deciziilor Curții Constituționale constituie abatere disciplinară, soluție legislativă care permite ignorarea completă a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene. Un climat de teamă în rândul judecătorilor și procurorilor a fost produs de acțiunile disciplinare inițiate de Inspecția Judiciară împotriva judecătorului Curții de Apel Pitești care a îndrăznit să aplice decizia CJUE din 18 mai 2021, precum și a judecătorilor care au propus și/sau a sesizat cauza CJUE, inclusiv reprezentanți ai celor mai importante asociații profesionale ale judecătorilor și procurorilor din România”, explică magistrații.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Comisiei Europene i se cere desființarea ”Secției Speciale”, care are ca scop să investigheze corupția din rândul magistraților. Acest lucru ar trebui să fie făcut de către DNA.

”Am solicitat constant în ultimii ani desființarea necondiționată a secției separate de procurori create pentru cercetarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori, ceea ce ar duce neapărat la restabilirea competenței Direcției Naționale Anticorupție de a cerceta magistrații acuzați de corupție, lupta împotriva marii corupții fiind unul dintre cele patru obiective ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a cărui eșec va face imposibilă ridicarea MCV. Totuși, noua lege privind desființarea Secției speciale este un compromis inadecvat, care încalcă obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei, prin amputarea competențelor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ale cărei rezultate au fost apreciate și încurajate în numeroase rapoarte ale Comisiei Europene. De altfel, fosta Secție Specială este transferată într-o altă secție a Parchetului General”, și-au completat discursul magistrații nemulțumiți.

ADVERTISEMENT

Totodată, Comisia Europeană este anunțată că România ignoră toate recomandările și rapoartele. O mare problemă o reprezintă, în opinia semnatarilor scrisorii, noile legi ale justiției, publicate în 21 iulie 2022 de Ministerul Justiției. Acestea ar fi, ”în principiu legile actuale în vigoare, cu anumite modificări, fiind complet diferite de versiunile prezentate și întreprinse în fața Comisiei Europene”.

”Deși Guvernul României s-a angajat să asigure armonizarea legislației privind organizarea și funcționarea justiției în conformitate cu principiile instrumentelor internaționale ratificate de România, precum și luarea în considerare a tuturor recomandărilor formulate în cadrul mecanismelor europene ( CVM, GRECO, Comisia de la Veneția, Raportul CE privind statul de drept) și deciziile CCR, legile justiției publicate la 21 iulie 2022 mențin aceleași prevederi retrograde și blochează orice fel de reformă”, mai este menționat în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Ministrul justiției este acuzat, printre altele, că a încălcat ”principiul cooperării loiale”, astfel ”partenerii europeni fiind înșelați fără nicio reținere într-un joc insidios și nesfârșit”. Practic, justiția din România rămâne retrogradă și se mențin toate ”schimbările dăunătoare criticate” de Uniunea Europeană în ultimii ani.

Printre acestea este menționată situația prin care, în continuare, există ”concursuri de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în birourile executive de la curțile de apel, tribunale și parchete, care nu au caracter meritocratic și rămân sub controlul total al Secției pentru judecători a CSM”. De asemenea ”Inspecția Judiciară este puțin cosmetizată, rolul de Institutul Național al Magistraturii, prin Consiliul științific, în numirea inspectorilor, este înlăturat complet, libertatea de exprimare a magistraților este grav afectată, obligația de a se abține de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”.

Magistrații din România se tem că justiția va fi distrusă complet

Eliminarea acestor lucruri enumerate era considerată esențială pentru independența justiției, însă această eliminare a fost abandonată fără explicații. Mai mult, Ministerul Justiției refuză să ”redeschidă dezbatere publică asupra proiectelor”.

Magistrații acuză, ”de facto”, că toate ”progresele realizate de România în lupta împotriva corupției și crimei organizate sunt compromise și se încearcă controlul activității celor două parchete de specialitate de către factorul politic, prin intermediul Procurorului General al României, care este numit în mod eminamente din motive politice”. Așadar, politicienii vor să mențină controlul absolut asupra justiției, lucru care contravine grav politicii Uniunii Europene. Mai mult, se ”configurează” un sistem clientelist, lucru considerat ”inacceptabil” de către magistrații care au semnat scrisoarea. Conform documentului este pusă în pericol ”însăși independența sistemului judiciar”.

O altă măsură proastă luată de minister e ”propunerea majorării perioadei de pregătire la Institutul Național al Magistraturii de la 2 ani la 3 ani”, în condițiile în care sunt vacante peste 1000 de posturi de judecător sau procuror.

”Creșterea perioadei de pregătire va duce la deficit cronic de personal și la un dezechilibru pe termen mediu pentru instanțe și parchete superioare prin corelarea cu vechimea necesară pentru promovare”, mai este menționat în scrisoare.

Magistrații români nu se tem să folosească cuvinte grele în scrisoare, și anunță că ”sistemul judiciar se confruntă cu un regres inacceptabil, independența acestuia fiind serios pusă în pericol, deși garanțiile de independență privind judecătorii asigurate la momentul aderării la Uniunea Europeană ar fi trebuit să rămână intangibile după aderare, așa cum a stabilit deja CJUE. prin Hotărârea din 20 aprilie 2021, pronunțată în cauza Republica, C-896/19”.

Concluzia scrisorii e tristă și gravă, în același timp. Comisiei Europene i se cere să intervină de urgență pentru a se asigura că justiția română nu va fi ”distrusă complet”.

În sfârșit, întrucât simțim o presiune continuă și crescândă din partea organismului responsabil cu apărarea independenței noastre și din moment ce o altă soluție nu mai este disponibilă pentru a ne apăra independența sau pentru a aplica legislația Uniunii Europene, facem apel la Excelențe, ca ultimă soluție, să folosiți toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție pentru a reda speranța magistraților care acționează cu bună-credință că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România.

Altfel, cu inacțiunea Comisiei Europene, distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE din România vor fi compromise total și iremediabil”, au concluzionat semnatarii scrisorii.

ADVERTISEMENT