News

Scrisoare deschisă către OMS pentru modernizarea campaniei antifumat. Experții știu cum ar putea fi evitate milioane de decese

Mai mulți experți în domeniu au trimis o scrisoare deschisă către OMS pentru modernizarea campaniei antifumat
20.10.2021 | 17:53
Scrisoare deschisa catre OMS pentru modernizarea campaniei antifumat Expertii stiu cum ar putea fi evitate milioane de decese
Mai mulți experți au scris Organizației Mondiale a Sănătății și și-au expus punctul de vedere despre țigările electronice. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății nu a stat o clipă pe gânduri și și-a manifestat o opoziție fermă faţă de ţigările electronice. Reprezentanții OMS au transmis că minorii care utilizează aceste produse vor avea de până la trei ori mai multe şanse de a utiliza produse din tutun în viitor.

Răspunsul specialiștilor nu a fost însă pe placul tuturor. Astfel, nu mai puțin de 100 de experți au semnat o scrisoare deschisă adresată instituției, o scrisoare în care solicită o atitudine mai deschisă, bazată pe ştiinţă, în ceea ce priveşte reducerea riscurilor asociate consumului de tutun.

ADVERTISEMENT

Scrisoare deschisă către OMS pentru modernizarea campaniei anti-fumat

Specialiștii au criticat la scenă deschisă Organizaţia Mondială a Sănătăţii tocmai pentru poziţia adoptată împotriva variantelor electronice care înlocuiesc tutunul. Experții spun că lucrul acesta ar putea duce, atenție, la milioane de decese.

Concret, înainte de ultima reuniune globală de control al tutunului, reuniune care va avea loc luna viitoare, un grup de experţi independenţi în ştiinţa şi politica privind nicotina a ținut să-și manifeste dezaprobarea față de OMS.

ADVERTISEMENT

Aceștia au criticat Organizația Mondială a Sănătății pentru că nu a luat niciodată în considerare potenţialul de a transforma piaţa tutunului din produse cu risc ridicat în produse cu risc scăzut.

„ OMS respinge o strategie de sănătate publică care ar putea evita milioane de decese legate de fumat”, au notat în finalul scrisorii experții.

ADVERTISEMENT

De ce este acuzată Organizația Mondială a Sănătății

În urmă cu doar două luni, experții britanici au acuzat și ei Organizația Mondială a Sănătății că pune în pericol viețile a milioane de oameni prin faptul că îndeamnă guvernele să ia măsuri drastice împotriva țigărilor electronice.

Totul a plecat de la raportul semnat de Organizația Mondială a Sănătății privind eforturile de combatere a fumatului la nivel mondial, raport în care se preciza că multe țări nu abordează problema apariției produselor ce livrează nicotină și nu asigură reglementarea acestora.

ADVERTISEMENT

Unii experți consideră că abordarea pe care au avut-o oamenii plătiți de Organizația Mondială a Sănătății ar putea avea chiar un efect invers scopului de reducere a ratei fumatului.

„ OMS a desfăşurat o campanie prohibiţionistă împotriva reducerii efectelor nocive ale tutunului, chiar dacă reducerea efectelor nocive ale tutunului face parte din politica sa oficială… în cadrul FCTC” , a declarat Dr. Colin Mendelsohn, preşedintele fondator al Asociaţiei Australiene pentru Reducerea Efectelor Nocive ale Tutunului.

„Acest lucru va duce la mai multe decese şi suferinţe din cauza fumatului, în special în ţările cu venituri mici şi mijlocii (LMIC), unde majoritatea deceselor cauzate de fumat au loc deja” , a continuat Mendelsohn.

„Acest raport demonstrează că, din păcate, OMS nu înțelege, deocamdată, diferența fundamentală dintre dependența de fumatul țigărilor, care ucide milioane de oameni în fiecare an, și dependența de nicotină, care nu ucide.

OMS are dreptate că nefumătorii, în special copiii, ar trebui descurajați să folosească orice produs ce conține nicotină, însă pentru cei peste un miliard de fumători de tutun din lume, sistemele electronice de livrare a nicotinei fac parte din soluție, nu din problemă”, a declarat și John Britton, profesor emerit de epidemiologie al Universității din Nottingham.

De ce militează experții pentru varianta electronică a fumatului

De remarcat că în scrisoarea adresată OMS sunt ridicate, atenție, nu mai puțin de şapte puncte cheie, dar sunt trasate și şase recomandări. Astfel, semnatarii scrisorii au cerut organizaţiei să îşi modernizeze abordarea politicii privind tutunul.

„În ultimul deceniu, inovaţiile de pe piaţa tutunului şi a nicotinei au făcut ca în prezent să fie disponibile multe produse cu nicotină care nu implică arderea frunzei de tutun şi inhalarea fumului.

Există dovezi convingătoare că produsele fără fum de tutun sunt mult mai puţin dăunătoare şi că acestea pot înlocui fumatul pentru indivizi şi la nivel de populaţie”, susţin experţii în cuprinsul scrisorii.

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să se lase complet de fumat, dar studiile arată că vaping-ul este unul din cele mai eficiente instrumente disponibile în acest sens, în special pentru fumătorii care anterior au încercat să se lase de acest obicei și nu au reușit.

Vaping-ul ajută aproximativ 50.000 de fumători pe an să renunțe la fumat. Dovezile sunt clare de ceva timp și arată că, deși nu este lipsit de riscuri, vaping-ul este mult mai puțin dăunător decât fumatul”, a spus și Martin Dockrell, șef de program în cadrul Agenției de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Ce solicitări au avut experții pentru OMS

Specialiștii vor ca reprezentanții OMS să ia în considerare cele șapte puncte cheie referitoare la reducerea riscurilor asociate consumului de tutun

  • Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun prezintă oportunităţi semnificative pentru sănătatea publică.
  • Variantele electronice sunt un factor de renunţare la fumat.
  • Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun poate contribui la obiectivele de dezvoltare durabilă.
  • Evaluările autorităţilor de reglementare majore şi experienţa susţin produsele care încălzesc tutunul.
  • Factorii de decizie politică trebuie să recunoască consecinţele nedorite ale propunerilor de politici.
  • Plasarea în context adecvat a utilizării ENDS de către adolescenţi.
  • Există sprijin pentru reducerea riscurilor în măsurile de control al tutunului în scopuri de sănătate publică.

De asemenea, pentru o abordare mai interogativă şi mai asertivă în ceea ce priveşte pledoaria OMS, cu privire la alternativele fără fum la continuarea fumatului, experții au prezentat și câteva recomandări

  • Să integreze reducerea riscurilor asociate consumului de tutun ca o componentă a strategiei globale de îndeplinire a ODD, Obiectivului de Dezvoltare Durabilă pentru sănătate
  • Să solicite analiza politicii OMS pentru a face o evaluare risc-beneficiu;
  • Să ia în considerare consecinţele nedorite
  • Să aplice art. 5.3 fără să creeze o barieră contraproductivă pentru beneficiile RRP în folosul sănătăţii publice;
  • Să facă negocierile FCTC (=WHO Framework Convention on Tobacco Control) mai deschise stakeholderilor, inclusiv consumatorilor şi să pună accent pe perspectiva de reducere a riscurilor
  • Să iniţieze o evaluare independentă a abordării OMS şi FCTC a politicii privind tutunul, în mod similar cu cea făcută de Grupul Independent pentru Pregătirea şi

Interesant este că toți cei care au decis să semneze scrisoarea au ținut să precizeze și că nu există niciun fel de conflict de interese cu industria tutunului

„Faptul că OMS încearcă acum să revigoreze eforturile nereușite privind controlului tutunului, prin încurajarea țărilor să adopte interdicții sau politici excesiv de restrictive privind produsele cu nicotină, care sunt mai sigure, este atât iresponsabil, cât și lipsit de logică.

Acest lucru va duce la faptul că milioane de oameni vor continua să fumeze, milioane de oameni vor continua să moară prematur și, totodată, se vor vinde milioane de țigări”, a declarat Gerry Stimson, profesor emerit al Imperial College din Londra.

Care a fost poziția inițială a OMS

Așa cum am precizat deja, OMS a transmis în debutul verii că este împotriva ţigărilor electronice, citând riscul ca minorii care utilizează aceste produse să aibă de până la trei ori mai multe şanse de a utiliza produse din tutun în viitor.

„ Nicotina creează o mare dependenţă. Sistemele electronice de administrare a nicotinei sunt dăunătoare şi trebuie să fie mai bine reglementate.

Acolo unde nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte politici adecvate pentru a-şi proteja populaţia de efectele nocive ale sistemelor electronice de administrare a nicotinei şi pentru a preveni adoptarea acestora de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”, a declarat atunci directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Conform raportului transmis de Organizația Mondială a Sănătății, nu mai puțin de 32 de ţări au interzis deja vânzarea ţigărilor electronice.

Mai mult decât atât, alte 79 de state au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita vânzarea, utilizarea sau promovarea acestora. Cu toate acestea, în joc au mai rămas 84 de ţări, locuri în care nu au fost reglementate sau restricţionate în niciun fel aceste țigări.

ADVERTISEMENT
Tags: