Fotbal intern

Scrisoare deschisă pentru Rapid: ”Am avut şi noi brutarii noştri!”

CS Universitatea Craiova este alături de Rapid, echipă care a ajuns, în urma falimentului, în liga a 5-a. Astfel, pe site-ul clubului, a fost postată o scrisoare către suporterii giuleşteni....
22.08.2016 | 12:36
Scrisoare deschisa pentru Rapid Am avut si noi brutarii nostri

CS Universitatea Craiova este alături de Rapid, echipă care a ajuns, în urma falimentului, în liga a 5-a. Astfel, pe site-ul clubului, a fost postată o scrisoare către suporterii giuleşteni.

”Astăzi nu vom vorbi despre Universitatea Craiova, astăzi vom vorbi despre Rapid, dar mai ales despre suporterii lui. Pentru că rapidiştii astăzi se frământă. Pentru că rapidiştii astăzi îşi caută drumul. Pentru că acum trei ani Universitatea Craiova s-a luptat cu aceleaşi probleme şi a avut aceleaşi dileme şi pentru că vrem ca Rapidul, suporterii săi, să nu facă greşeli în acest moment delicat al falimentului societăţii care a patronat echipa într-o anumită perioadă de timp. Pentru că Rapidiştii astăzi vorbesc de steme, de palmares, de continuitate.

Pentru că Clubul Sportiv Rapid nu este doar cel îndreptăţit să gireze renaşterea echipei de fotbal, el este chiar Rapid Bucureşti, aşa cum l-aţi cunoscut şi iubit până în 1994.

Nu poţi ca până în 1994 să ţii cu Clubul Sportiv Rapid, iar în 2016, când moare ultima societate ce a patronat echipa de fotbal, să susţii că Clubul Sportiv Rapid nu există.

Ba da, există. De ce? Pentru că palmaresul nu se poate vinde, aşa cum istoria nu se poate vinde. Pentru că palmaresul înseamnă istoria şi este format din mulţimea rezultatelor obţinute. Nu poţi să vinzi 3-0 din 1966 cu Steaua sau 5-3 din 1950 pe terenul lui Dinamo. Nu poţi să spui că o altă societate le-a realizat. Aşa cum moştenitorii lui Mike Tyson nu vor  putea spune niciodată ca l-au muşcat de ureche pe Holyfield. Şi nu vor putea vinde altcuiva acest lucru.

Poţi doar să girezi continuitatea. Poţi să pui la dispoziţie unei alte entităţi dreptul de folosinţă şi dreptul de a patrona echipa de fotbal.

Şi aici trebuie să vă consideraţi privilegiaţi. Pentru că clubul mamă din care vă trageţi seva încă există. Pentru că de azi înainte Clubul Sportiv Rapid este singura voastră legătură cu istoria.

Dar cel mai important pentru Rapidişti este să rămână uniţi, să nu se lase manipulaţi. Am citit că diverşi acţionari de la societatea aflată în faliment îşi revendică dreptul de a reînfiinţa Rapidul. Este comic când te gândeşti că şi la noi a fost la fel. Cum ar fi fost ca societatea aflată în faliment să fi fost listată la bursă şi fiecare acţionar să pretindă că el este Rapidul.

Am avut si noi “mişeii” noştri la Craiova. Lideri de galerie ce seara erau la “brutărie”, iar a doua zi, cu lecţia învăţată, manipulau o parte a fenomenului ultras.

Nu vrem ca rapidiştii să treacă prin aceleaşi greutăţi. Nu trebuie să treacă 3-4 ani de procese ca să afle că Clubul Sportiv este Rapid. Nu vrem să afle mult prea târziu că a fost o minciună cumpărarea palmaresului de către nu ştim ce societate.

Rapidul vorbeşte de marcă. Din fericire la Craiova am recuperat inclusiv marca. Dar marca nu poate reprezenta palamaresul şi nici gira continuitatea. Pentru că marca este un simplu mijloc fix. Să presupunem că societatea ce a patronat Rapidul nu ar fi intrat în faliment, dar ar fi pus gaj la bancă marca (stema), iar aceasta s-ar fi vândut la licitaţie. Înseamna că Rapidul nu ar fi existat în continuare? Ba da, ar fi existat şi ar fi jucat bine merci mai departe în Liga 1. Multe echipe şi-au schimbat stema in decursul timpului. Asta înseamnă că şi-au pierdut istoria de până în acel moment?

Pentru noi veţi fi Rapid şi vă aşteptăm în Liga I, dar pentru o perioadă vă vom spune CSR. Ca să vedeţi şi voi cât de greu ne-a fost nouă”, este scrisoarea postată pe site.