News

Scrisoare descoperită în zidurile cazinoului Constanța: ”O mărturie pentru viitor”. Foto

09.05.2020 | 21:30
Scrisoare descoperita in zidurile cazinoului Constanta O marturie pentru viitor Foto
Scrisoare descoperită în zidurile cazinoului Constanța: ”O mărturie pentru viitor”. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Lucrările de reabilitare la Cazinoul Constanța au scos la iveală o scrisoare veche mai datează încă din 1950. Potrivit unui comunicat de presă scrisoarea în cauză a fost scrisă de câțiva deținuți care au lucrat la vremea respectivă la repararea construcției.

Scrisoare zidită în cazinoul Constanța, descoperită de echipa care face reabilitarea

Primăria Constanța a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că echipa care lucrează la reabilitarea Cazinoului a descoperit o scrisoare foarte veche. Se pare că este vorba de un mesaj scris de câțiva deținuți pe o bucată ruptă dintr-un sac de ciment.

ADVERTISEMENT

Concret, 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii ’50 la renovarea Cazinoului din Constanța au ținut să scrie un mesaj pe care ulterior l-au zidit într-una dintre ferestrele clădirii. Scrisoarea acestora a fost scrisă mai exact în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, Cazinoul fiind una dintre clădirile grav afectate.

Scrisoare găsită în zidurile cazinoului
Aceasta este scrisoarea scrisă de cei 14 deținuți. Sursa foto: antena3.ro.

Care este mesajul transmis de cei 14 deținuți în anii ’50

„O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranţa că într-o zi, familiile şi prietenii vor şti că pe 31 decembrie 1951 aceşti oameni au fost în viaţă şi au lucrat la reclădirea Cazinoului”, se arată în comunicatul Primăriei Constanţa, informează antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Deținuții politici care au lucrat la renovarea Cazinoului din Constanța și-au scris numele și de asemenea, nu au uitat să-l amintească și pe arhitectul care a condus echipa la vremea respectivă. Se știe că unul dintre ei era din Arad, însă despre ceilalți nu se cunosc deloc informații.

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul găsit de echipa de constructori, potrivit sursei menționate.

Comunicatul de presă mai anunță că respectiva scrisoare a fost zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului. Echipa care lucrează în clipa de față de restaurarea Cazinoului a luat decizia de a repune în valoare această fereastră, o operă de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.

ADVERTISEMENT

Ce spune arhitectul Radu Cornescu despre scrisoarea găsită în zidurile Cazinoului

Radu Cornescu, arhitectul desemnat de primarul municipiului Constanța Decebal Făgădău, să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a declarat că scrisoarea deținuților zidită este un sentiment înduioșător pentru că este vorba de niște oameni care au lucrat aici pentru că au avut posibilitatea să ascundă mesaje.

„Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare.

ADVERTISEMENT

Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr.

Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje.

Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit.

Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic”, a transmis Radu Cornescu, relatează replicaonline.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: