Sport

Scrisoare emoționantă a lui Andrei Gorcioaia către ministrul Sportului. Căpitanul „stejarilor” se implică în scandalul „Arcul de Triumf”

07.04.2021 | 08:52
Scrisoare emotionanta a lui Andrei Gorcioaia catre ministrul Sportului Capitanul stejarilor se implica in scandalul Arcul de Triumf
ADVERTISEMENT

Echipa națională de rugby a României a terminat prima parte a sezonului în Europe Rugby Championship pe poziția a doua a clasamentului, calificantă la Cupa Mondială din 2023.

Chiar dacă rezultatele îi plasează pe ”stejari” pe un loc care le dă dreptul să aspire la calificarea directă la Turneul Final al Cupei Mondiale din Franța, jocul naționalei pregătite de Andy Robinson, fostul campion al lumii, a lăsat de dorit.

ADVERTISEMENT

Andrei Gorcioaia a ținut să puncteze condițiile improprii în care s-au pregătit rugby-știi echipei naționale, în contextul în care stadionul ”Arcul de Triumf”, deși recepționat încă de la sfârșitul anului trecut, nu este încă dat în folosință.

Andrei Gorcioaia, căpitanul „stejarilor”, scrisoare de împăcare de „Ziua Sportului pentru Dezvoltare și Pace”

Din pricina diferendului în care sunt implicate Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului, Stadionul ”Arcul de Triumf”, modernizat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții, nu este pus la dispoziția sportivilor.

ADVERTISEMENT

În acest context, Andrei Gorcioaia, căpitanul echipei naționale de rugby, a decis să facă un pas înainte și i-a adresat ministrului Sportului, Eduard Novak, o scrisoare emoționantă.

„Domnule Ministru Eduard Novak,

Am ales ziua de astăzi pentru a vă transmite rugămintea de a reanaliza decizia dumneavoastră legată de viitorul Stadionului Național de rugby Arcul de Triumf, cu rugămintea de a-l reda Federației Române de Rugby cu titlu de folosință gratuită.

ADVERTISEMENT

Astăzi, la nivel internațional se sărbătorește Ziua Sportului pentru Dezvoltare și Pace. În urmă cu puțin timp am încheiat primele noastre meciuri pentru calificarea la Cupa Mondială din Franța din 2023. Suntem pe locul 2, ceea ce înseamnă calificare directă.

Nu suntem una dintre echipele naționale extrem de mediatizate la nivelul României și am observat cu amărăciune că acest lucru se reflectă și în lipsa promovării pe canalele de social-media ale instituției pe care o conduceți, însă suntem siguri că sunteți la curent cu activitatea noastră.

ADVERTISEMENT

Pentru noi, pentru Stejari, au fost șase săptămâni grele, cu pregătire făcută pe unde am putut. De aceea, vă rog să-mi permiteți, să vă adresez trei întrebări în numele colegilor mei:

Ați văzut sau ați fost informat de condițiile în care ne-am antrenat? Ați văzut condițiile de pregătire de care dispun cei cu care ne batem pentru calificare? Considerați că am reprezentat România așa cum se cuvine?

Fac apel la dumneavoastră ca om de sport și ca reprezentant al unei discipline sportive, care, la fel ca rugby-ul, se confruntă cu mari probleme de infrastructură. Avem speranța ca tocmai aceste lucruri vă vor ajuta să aveți o apreciere obiectivă asupra situației de față. Vă rugăm redați-ne stadionul nostru istoric. Rugby-ul are nevoie de casa lui!

Nimeni nu-și dorește să rămână în istoria sportului românesc drept cineva care a dezrădăcinat un sport și l-a condamnat la anonimat. Cu atât mai mult un om care a scris istorie pentru România prin câștigarea primului titlu paralimpic.

Noi nu cerem nimic în plus. Vă rugăm doar să ne dați înapoi ce am avut și înainte. Naționala noastră de rugby merită să aibă măcar un teren de antrenament la standarde internaționale.Vă rugăm faceți cumva și dați-ne înapoi stadionul, vestiarele, sala de forță, terenurile de antrenament. Avem nevoie de locul nostru, de casa unde să ne pregătim pentru următoarele meciuri pe care le vom avea.

Vă rog ca în această zi specială să vă gândiți măcar un minut la noi și la situația rugbyului românesc. Este, poate, cel mai frumos mod în care se poate sărbători Ziua Internațională a Sportului. Pentru Dezvoltare și pentru Pace.

Semnat: Andrei Gorcioaia, căpitanul României”, se arată în scrisoarea trimisă către Eduard Novak.

? Scrisoare deschisă a lui Andrei Gorcioaia către Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, cu ocazia Zilei…

Publicată de Rugby Romania pe Marţi, 6 aprilie 2021

Pentru ce se luptă Federația Română de Rugby și MTS

Stadionul Arcul de Triumf, casa rugby-ului românesc de peste 100 de ani, este unul dintre cele patru care au fost incluse în proiectul pentru Euro 2020, alături de Ghencea, Giuleşti şi Dinamo.

Pe 4 decembrie 2020, a avut loc recepţia arenei, realizată prin Compania Naţională de Investiţii. Federaţia Română de Rugby acuză Ministerul Tineretului şi Sportului că vrea să ”naţionalizeze” stadionul Arcul de Triumf.

Concret, MTS a propus lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern prin care arena să treacă în subordinea sa, iar ministerul să aibă drept de folosinţă exclusivă. Adică, ultimul cuvând în privinţa competiţiilor care se desfăşoară acolo.

ADVERTISEMENT