Life

Scrisoare trimisă de președintele Israelului, înmânată lui Florin Piersic după un an

11.03.2021 | 12:06
Scrisoare trimisa de presedintele Israelului inmanata lui Florin Piersic dupa un an
ADVERTISEMENT

Actorul Florin Piersic a intrat în posesia scrisorii pe care Reuven Rivlin, președintele Israelului, i-a scris-o anul trecut, în 6 martie. Cel care i-a înmânat-o a fost ambasadorul Israelului la București, David Saranga, cu care marele actor s-a întâlnit, ieri, la Cluj.

Povestea scrisorii pe care Reuven Rivlin i-a trimis-o legendei vii a teatrului și cinematografiei românești este pe cât de importantă, pe atât de interesantă.  Președintele Israelului a scris epistola către Florin Piersic la data de 6 martie 2020. O săptămână mai târziu a izbucnit, însă, pandemia de COVID-19, iar ambasadorul Israelului în România nu a reușit să i-o înmâneze atunci. Conținutul scrisorii a fost dezvăluit, însă, de David Saraga, în emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3, cu ocazia zilei de naștere a marelui actor Florin Piersic, care a împlinit 85 de ani, pe 27 ianuarie. Ieri, ambasadorul Israelului în România și Florin Piersic s-au întâlnit la Cluj, iar scrisoarea trimisă de Reuven Rivlin, președintele Israelului, a ajuns în mâinile marelui actor.

ADVERTISEMENT

“Am avut plăcerea să mă întâlnesc ieri la #Cluj cu Florin Piersic, o legendă care este și unul dintre cei mai mari actori români. Președintele statului #Israel i-a scris lui Florin o scrisoare în care îi mulțumește pentru prietenia sa cu statul Israel și poporul # evreiesc. Ieri am avut privilegiul de a o înmâna lui Florin Piersic”, este mesajul publicat pe pagina de Instagram a ambasadorului Israelului la Bucureşti, David Saranga.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de David Saranga (@davidsaranga)

Scrisoarea lui Reuven Rivlin, președintele Israelului, pentru Florin Piersic

David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti, a dezvăluit că ideea scrisorii a fost inspirată de prezența actorului Florin Piersic într-o emisiune TV, în cadrul căreia a vorbit în termeni laudativi despre Israel.

ADVERTISEMENT

“Domnule Florin Piersic,

Vă scriu din dorinţa de a exprima aprecierea noastră pentru adânca şi puternica prietene pe care aţi arătat-o statului Israel şi poporului evereu. Această puternică prietenie, aşa cum am aflat, v-a fost transmisă din familie, ţinând cont de curajul familiei dumnevoastră care a acordat adăpost evreilor pentru a-i scăpa de ororile Holocaustului, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Până în această zi, copacul plantat de cei care au supravieţuit în Grădina Ghetsimani, în numele tatălui dumneavoastră, continuă să evoce acest act de altruism incredibil. Aţi vizitat ţara noastră de zeci de ori şi aş vrea să vă asigur că prezenţa dumneavoastră în Israel a fost o mare bucurie împărtăşită de noi toţi. Mulţi din poporul nostru sunt de origine română. Unii au devenit politicieni, unii artişti, alţii doctori sau miniştri. Toţi v-au urmărit cariera şi, de decenii, sunt încântaţi de talentul dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

Cu fiecare vizită, ne aduceţi pe toţi şi mai aproape de ţara dumneavoastră frumoasă, cu care avem legături puternice, pe care dumneavoastră continuaţi să le păstraţi. Sunt onorat că, de-a lungul carierei dumneavoastră legendare, mereu aţi vorbit într-un mod înălţător despre statul Israel şi vă mulţumesc, domnule Piersic, pentru prietenia şi simpatia pe care o aveți față de poporul evreu.

De fiecare dată când vorbiţi despre istoria noastră, păstraţi memoria greutăţilor noastre, dar şi a celei mai mari bucurii pe care o avem, aceea a pământului lui Israel, pe care ni l-a acordat Dumnezeu. Vă rog să ştiţi că aici veţi fi mereu iubit şi primit cu braţele deschise”, se arată în textul scrisorii președintelui Israelului.

ADVERTISEMENT

Florin Piersic a aflat conținutul scrisorii trimisă de Reuven Rivlin, cu ocazia împlinirii a 85 de ani

Marele actor s-a declarat extrem de emoționat de mesajul primit din partea președintelui Israelului.

“Sunt atât de emoţionat de scrisoarea pe care a citit-o excelenţa sa, domnul ambasador al Israelului. Vă îmbraţişez domnule ambasador pentru frumoasele cuvinte pe care mi le-aţi adus. Niciodată în viaţa mea nu am putut să cred că într-o zi, o să primesc o scrisoare atât de frumoasă din partea dumneavoastră. Vă îmbrăţişez încă o dată, româneşte aşa cum ştiu eu să vă îmbrăţişez şi cum ştim noi toţi românii să vă îmbrăţişăm pentru cuvintele frumoase pe care ni le-aţi spus, mi le-aţi spus. Eu socotesc că nu mie neapărat mi le-aţi spus, că le-aţi spus tuturor celor care trăiesc în România şi tuturor românilor care trăiesc în Israel, de care mă simt foarte legat. Vă mulţumesc!”, declara Florin Piersic, la Antena 3, după ce scrisoarea a fost citită, în direct.

 

ADVERTISEMENT