News

Scrisoare TULBURĂTOARE: “Mi-aţi distrus viitorul!”

BAC 2014. Examenul de bacalaureat a fost marcat şi anul acesta de câteva scandaluri în care au fost implicaţi profesori şi elevi, acuzaţi de "tentativă de fraudă". Este şi cazul unei tinere...
10.07.2014 | 08:20
Scrisoare TULBURATOARE Miati distrus viitorul
ADVERTISEMENT

BAC 2014. Examenul de bacalaureat a fost marcat şi anul acesta de câteva scandaluri în care au fost implicaţi profesori şi elevi, acuzaţi de “tentativă de fraudă”. Este şi cazul unei tinere din Râmnicu Vâlcea, care a fost eliminată de la examen, pentru că i-a permis unui coleg să-i ia ciornele de pe bancă.

BAC 2014Georgiana-Carmen Turbureanu a absolvit Colegiul Naţional “Al. Lahovari” din Râmnicu Vâlcea şi s-a pregătit intens pentru a da examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Din păcate pentru ea, planurile i-au fost date peste cap din cauza unui episod care s-a petrecut în timpul unei probe de la examenul de bacalaureat.

Tânăra susţine că nu a copiat nimic la examen, ci a cedat la multiplele insistenţe ale unui elev care stătea în banca din faţă, de a îi permite să îi ia ciornele de pe bancă, pentru a se putea inspira din ele. Georgiana a fost prinsă şi eliminată din examen. Potrivit regulamentului, ea nu va mai putea putea susţine examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

BAC 2014. Mâhnită, Georgiana a redactat o scrisoare deschisă cu titlu: “Domnule profesor, mi-aţi distrus viitorul“, în care explică prin ce a trecut la examenul de Bacalaureat 2014.

BAC 2014. “Către: Ministerul Educaţiei Naţionale,

ca urmare a răspunsului la cererea de suspendare înregistrată cu nr. 8526M/04.07.2014

Numele meu este Georgiana-Carmen Turbureanu şi sunt o elevă a Colegiului Naţional „Al. Lahovari” din Rm. Vâlcea care a învăţat constant pe toată perioada celor 12 ani de studii preuniversitare şi care în această vară trebuia să susţină examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Pe 2 iulie, în cadrul probei la matematică din examenul de bacalaureat, într-o sală scăpată de sub control de supraveghetori, am cedat la multiplele insistenţe ale unui alt candidat aflat în banca din faţă, de a-i permite să-mi ia din ciorne pentru a se inspira din ele în rezolvarea subiectelor.

Cu aproximativ un sfert de oră înainte de expirarea timpului alocat probei, Preşedintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a găsit două ciorne de-ale mele asupra candidatului din faţă. Decizia dumnealui a fost să elimine din examen nu doar candidatul care a încercat să fraudeze examenul, ci să mă elimine şi pe mine sub aceeaşi acuzaţie de „tentativă de fraudă”.

În jurul orei 14 a aceleiaşi zile, împreună cu mama mea şi fratele meu, m-am întors la centrul de examinare şi am cerut dovada că aş fi fraudat. În prezenţa Inspectorului Şcolar General al ISJ Vâlcea, prof. Ion Gherghinaru, prof. Burlan ne-a prezentat un mic fragment din înregistrarea video în care se observa că am cedat la insistenţe şi mi-am reaşezat ciornele pe bancă astfel încât candidatul din faţă să le poată ajunge. Deşi mama şi fratele au încercat să explice că această faptă nu poate fi considerată tentativă de fraudă, inspectorul şi preşedintele au respins categoric explicaţiile şi ne-au sugerat să depunem o contestaţie la Inspectorat care să fie analizată de Comisia Judeţeană de Bacalaureat.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al ISJ Vâlcea, prof. Isabella Ioniţă, a comunicat presei (Agerpres) că toate cazurile de tentativă de fraudă înregistrate în Vâlcea în cadrul probei la matematică au implicat folosirea telefonului mobil. Aceasta este o declaraţie falsă, mai ales că eu mi-am lăsat telefonul acasă şi nu am intrat cu el în centrul de examinare în dimineaţa probei la matematică, motiv pentru care a trebuit mai întâi să ajung acasă să explic situaţia familiei şi apoi să mă întorc cu mama şi fratele la centrul de examinare pentru a cere să ni se arate înregistrarea video.

Contestaţia cu nr. 2398/3.07.2014 a fost depusă de mama mea în dimineaţa zilei de 3 iulie, în jur de ora 10, după ce am fost împreună cu mama în audienţă pe rând, la Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prof. Liviu Vlădescu, şi la reprezentantul MEN din cadrul Comisiei Judeţene de Bacalaureat. În contestaţie se aduce ca argument art. 9, alin. (6) din Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2014 nr. 4923/29.08.2013, care vine în completarea ordinului nr. 4799/31.08.2010 privind „Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat – 2011”, ambele acte fiind puse la dispoziţie pe pagina principală a examenului de bacalaureat 2014, bacalaureat.edu.ro. Acest aliniat precizează că un candidat se consideră vinovat de „tentativă de fraudă” şi se pedepseşte cu eliminarea din examen, atunci când încalcă regulile de la alin. (3) şi (4). Aceste reguli se referă la interdicţia de a avea materiale inclusiv „ciorne sau lucrări ale altor candidaţi” (alin. 3) sau mijloace electronice de calcul sau de comunicare (alin.4), „care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

Asupra mea nu a fost găsit niciun material („ciorne sau lucrări ale altor candidaţi”) sau dispozitiv („telefon mobil”) pe care le-aş fi putut folosi în rezolvarea subiectelor la proba de matematică, după cum în viaţa mea de elev niciodată nu am încercat să fraudez vreun examen.

În jurul orei 14, la aproximativ 4 ore de la depunerea contestaţiei, mama mea a revenit la Inspectorat pentru a întreba dacă s-a luat o decizie în privinţa contestaţiei, având în vedere că programul de lucru este până la 16:30 şi proba la biologie era în ziua următoare, pe 4 iulie. Secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prof. Ion Vlăsceanu, a declarat că „aşteaptă dintr-un moment în altul răspunsul de la Minister”, fără a oferi explicaţii de ce este necesar un răspuns din partea Ministerului.

Decizia Comisiei Judeţene de Bacalaureat a fost comunicată prin telefon mamei mele, tot de prof. Vlăsceanu, după sfârşitul programului de lucru, la ora 16:35 şi a fost negativă, de respingere a contestaţiei şi păstrare a interdicţiei de a participa la ultima probă de bacalaureat, de pe 4 iulie. Nu ni s-a dat nicio explicaţie, sub pretextul că dumnealui este „doar secretarul”, şi nici nu am primit vreun răspuns oficial, în formă scrisă, nici până astăzi, 7 iulie.

În disperare de cauză, în dimineaţa zilei de 4 iulie, la ora 7:54 am trimis la isjvalcea@yahoo.com o cerere de suspendare a procesului verbal nr. 2/02.07.2014 de eliminare a candidatului şi la 8:03, aceeaşi cerere lacabinet@medu.edu.ro, ca să mi se permită accesul pentru susţinerea ultimei probe, până la reanalizarea cazului, având în vedere că dacă ulterior se constată că eliminarea mea s-a făcut pe temei fals, timpul nu mai poate fi dat înapoi. Apoi m-am prezentat la centrul de examinare să susţin proba la biologie, dar nu mi s-a permis accesul, din cauză că niciuna dintre aceste două instituţii nu mi-a luat în calcul solicitarea. Am primit doar un răspuns tardiv şi evaziv de la Minister prin poştă electronică la ora 14:58 (la 3 ore după terminarea examenului), în care se lasă întreaga responsabilitate a cazului în sarcina Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Din presa locală (Vocea Vâlcii) am aflat că inspectorul Gherghinaru ar fi anunţat că decizia în privinţa contestaţiei se află la avizier şi că prof. Burlan ar fi decis să mi se permită să redau examenul de bacalaureat în sesiunea din toamnă, iar Comisia Judeţeană de Bacalaureat şi-ar fi însuşit această decizie. Împreună cu mama mea am verificat atât avizierul Inspectoratului, cât şi al centrului de examinare, însă nu am putut găsi niciunde o decizie în privinţa contestaţiei. Mai mult, cât timp este păstrată acuzaţia de „tentativă de fraudă”, conform ordinului nr. 4923/29.08.2013, dar şi ordinului nr. 4799/31.08.2010 (art. 96, alin. 1), pedeapsa presupune interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Într-o încercare de a acoperi în continuare ilegalităţile comise în cazul meu, în dimineaţa acestei zile, în jurul orei 9:30, mama mea a fost contactată telefonic de secretarul Vlăsceanu care i-a spus că ar exista o „neconcordanţă” în privinţa pedepselor pentru „tentativă de fraudă” între metodologie şi „procedura” care le-a fost comunicată de Minister. Dacă se referă la ordinele 4923/29.08.2013 şi 4799/31.08.2010, între ele nu există nicio astfel de „neconcordanţă”, ordinul din 2013 adăugând doar clarificări (deci, completând ordinul anterior) privind ce fapte se încadrează la „tentativă de fraudă”, aşa cum se poate observa comparând art. 9, alin. (6) din ordinul nr. 4923/29.08.2013 cu art. 96, alin. (1) din ordinul nr. 4799/31.08.2010.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere nr. 526, prof. Adrian-Eugen Burlan, a decis pe 2 iulie să mă elimine din examenul de bacalaureat pe motiv de „tentativă de fraudă” şi anunţă prin canale neoficiale că mi-ar permite să redau examenul în sesiunea din toamnă. Ambele decizii sunt ilegale, făcându-se cu încălcarea prevederilor ordinelor date de Minister, valabile pentru această sesiune de bacalaureat.

Întrucât procesul verbal nr. 2/02.07.2014 de sancţionare a candidatului Georgiana-Carmen Turbureanu conţine decizia de „eliminare a candidatei din examen pentru tentativă de fraudă” şi nu a fost „tentativă de fraudă” ţinând cont de ordinul nr. 4923/29.08.2013, solicit MEN declararea nulităţii absolute a acestui proces verbal.

Georgiana-Carmen Turbureanu“.

Sursa: romaniatv.net

Tags: