News

Anul 2022 vine cu scumpiri la benzină și motorină. Guvernul majorează accizele

Vești nu foarte bune pentru șoferi. De la 1 ianuarie 2022 se anunță scumpiri la benzină și motorină. Majorările vor avea loc din cauza faptului că Guvernul majorează accizele.
08.12.2021 | 10:04
Anul 2022 vine cu scumpiri la benzina si motorina Guvernul majoreaza accizele
ADVERTISEMENT

În paralel cu creșterile salariale și de pensii promise de coaliția PNL-PSD-UDMR, anul 2022 va debuta și cu scumpiri importante pentru mai multe utilități.

De la 1 ianuarie 2022, benzina și motorina se vor scumpi, după ce Guvernul a majorat nivelul accizelor care vor fi practicate în 2022.

ADVERTISEMENT

Scumpiri la benzină și motorină în debutul anului 2022. Cât vor costa carburanții

De anul viitor, pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei.

Asta înseamnă că litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, adică cu 7,7 bani cu tot cu TVA.

ADVERTISEMENT

În cazul motorinei, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei.

Astfel, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA, conform economedia.

În ultimele săptămâni, un litru de benzină a scăzut sub pragul de 6 lei, după ce în luna octombrie prețul crescuse considerabil ca urmare a scumpirii barilului de petrol.

ADVERTISEMENT

Cum se explică această mărire a accizelor

Accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an, potrivit prevederilor legale. Ajustarea este specificată într-un articol din Codul Fiscal. Iată-l:

”Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

ADVERTISEMENT

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”.

În octombrie, Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat majorările de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Acest anunț a venit atunci la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu i-a transmis instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților. El a susținut că atunci când cotația petrolului crește, cresc și prețurile la pompă, dar acestea rămân ridicate și dacă prețul petrolului crește.

Nu doar benzina și motorina vor fi mai scumpe din 2022. S-au anunțat deja scumpiri și la gaze naturale, energie electrică precum și la unele alimente.

ADVERTISEMENT