News

Scumpiri cu 30%: milioane de români sunt afectați. Noua lege a fost promulgată de Klaus Iohannis

Românii au parte de noi scumpiri, după o serie de modificări aduse legii asigurărilor, promulgată recent de Klaus Iohannis.
14.05.2023 | 10:25
Scumpiri cu 30 milioane de romani sunt afectati Noua lege a fost promulgata de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce scumpiri asigurărilor obligatorii de locuințe / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asigurările obligatorii de locuințe vor fi mai scumpe cu 30%, costurile urmând să fie acoperite integral de populație, se arată în legea modificată. Toți proprietarii de imobile tip A (cărămidă, BCA, lemn, etc) sunt afectați de această mărire.

Cât va costa polița obligatorie de asigurare pentru locuințe

Valoarea primei de asigurare obligatorii rămăsese neschimbată din anul 2008, astfel încât o creștere a prețului poliței părea inevitabilă, în condițiile în care nivelul inflației a luat-o galopant în sus.

ADVERTISEMENT

Astfel, asigurarea anuală pentru locuințe va costa 130 de lei, în loc de 100 de lei, cât este în prezent. În caz de dezastru, despăgubirea maximă rămâne neschimbată, respectiv 20.000 de euro. Aceasta ar putea crește în viitorul apropiat.

Pentru locuințele de chirpici, prețul poliței rămâne neschimbat, adică 50 de lei. Președintele Klaus Iohannis a semnat deja legea modificată, urmând ca aceasta să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Valoarea despăgubirilor ar putea crește

“În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (…)

Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom şti exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a declarat Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, citat de economedia.ro.

ADVERTISEMENT

Câți români și-au asigurat locuințele

România continuă să aibă o pondere mică de persoane care își asigură locuințele împotriva dezastrelor. Astfel, la începutul acestui an, doar 20% din populație deținea o asigurare obligatorie, potrivit datelor oferite de PAID.

Asigurările obligatorii de locuințe sunt gândite pentru a reprezenta un minim necesar, în caz de dezastru. Tocmai de aceea, la o ”investiție” de 8 lei pe lună, proprietarii își pot asigura locuințele pentru o valoare cu mult sub valoarea reală a proprietății.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care doresc o asigurare care să acopere întreaga valoare a imobilului, există asigurări facultative, care sunt ceva mai scumpe.

ADVERTISEMENT