News

Scumpiri în lanț de la 1 august. Care sunt produsele pentru care românii vor plăti mai mult

Vin vremuri grele pentru români. Guvernul pregătește o serie de măsuri menite să audă mai mulți bani la buget, direct din buzunarul oamenilor de rând.
30.07.2022 | 16:21
Scumpiri in lant de la 1 august Care sunt produsele pentru care romanii vor plati mai mult
Se pregătesc noi scumpiri de la 1 august 2022 / Foto: REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

O serie de scumpiri vor îngreuna și mai mult traiul românilor, deja împovărați de inflație și creșterea facturilor la energie. Acestea vor avea loc începând de la 1 august 2022.

Alcoolul și țigările se scumpesc de luni. În ianuarie urmează alte creșteri de prețuri

Iar veștile proaste nu se opresc aici. De fapt este doar începutul, pentru că guvernanții pregătesc o a doua tranșă de scumpiri, începând cu 1 ianuarie 2023. În paralel, se vor elimina parțial unele scutiri de la plata impozitelor pe salarii și va crește TVA pentru unele produse.

ADVERTISEMENT

De săptămâna viitoare, toate produsele care conțin tutun sau fac parte din categoria țigaretelor se vor scumpi. Măsura va afecta inclusiv prețul lichidului țigărilor electronice.

Creșterea accizelor la alcool ar putea duce, de asemenea, la o creștere chiar și de 20% a prețului la bere. Asta în ciuda faptului că accizele cresc cu doar 5%, în lei.

ADVERTISEMENT

Crește impozitul pe câștiguri, scad scutirile pentru salarii

La 1 august va crește și impozitul pe câștig în domeniul jocurilor de noroc. Conform noilor reglementări, acesta poate ajunge la cote mai mari, respectiv între 3% și 40%.

Pe de altă parte, guvernul renunță să mai sprijine industria alimentară, construcțiile și agricultura, acolo unde plafonul de scutiri pentru anumite salarii ajungea la 30.000 de lei pe lună. De săptămâna viitoare, acesta nu va depăși 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Sucurile și berea fără alcool se vor scumpi de la iarnă

A doua tranșă de scumpiri, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va aduce o creștere a TVA-ului pentru băuturile cu mult zahăr și pentru berea fără alcool, de la 9% la 19%. Vânzarea locuințelor mai mari de 120 metri pătrați, sau mai scumpe de 120.000 de euro va fi taxată cu 19%, față de valoarea de azi a TVA, care este 5%.

Tot de la 1 ianuarie, TVA-ul în domeniul HoReCa va crește de la 5% la 9%, iar plafonul pentru impozitarea cu 16% a microîntreprinderilor scade de la 1.000.000 de lei la 500.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: