Se anunță scumpiri în cascadă în următoarea perioadă în România, iar ele vin ca un efect al deja celebrei ordonanțe ”trenuleț” adoptate de Guvernul Ciolacu în ultimele zile ale anului trecut.
Cetățenii României sunt loviți din toate direcțiile în acest început de an. După ce Executivul a decis înghețarea salariilor, pensiilor şi alocațiilor, în paralel cu majorarea taxelor, crește povara costurilor.
Acest aspect va aduce scumpiri pe mai multe paliere. Alimentele sunt vizate de creșteri de prețuri. Astfel, prețul uleiului și al pâinii ar urma să crească cu cel puțin 10%, spun cei din industrie.
Apoi, scumpiri vor fi și la alte produse importante pentru cetățeni, cum sunt carnea și lactatele. Acest fenomen are loc din cauza faptului că marii producători din țară trebuie să scoată din buzunar milioane de euro pentru a acoperi eliminarea facilităților fiscale pentru agricultori.
În următoarea perioadă, presiunea pe preț va debuta la ușa fermierilor. Aceștia vor avea costuri mai mari. Această categorie este lovită crunt de reducerea de la jumătate de milion de euro la 250.000 de mii de euro a pragului până la care o firmă poate să beneficieze de impozitarea mai mică a micro-întreprinderilor.
”Aceste măsuri fiscale ne sugrumă din ce în ce mai tare. Anul acesta scapă cine poate. Deocamdată nu ne gândim la prețuri, ne gândim cum să supraviețuim. Până ajungem să comercializam mai trec 3-4 luni, minim”, spune Mihai Chesnoiu, fermier din Olt, citat de Digi24.
În acest moment, milioane de cetățeni sunt îngrijorați și în legătură cu facturile. Guvernul întârzie să anunțe dacă schema de compensare – plafonare din ultimii ani se mai aplică și după luna aprilie.
Teoretic, măsură expiră pe 31 martie 2025. Dacă ea nu va fi prelungită, facturile ar putea crește pentru mulți dintre români, dar și pentru industrie, inclusiv cea alimentară. Așadar, alte scumpiri în lanț.
Cei de la Energia Inteligentă au explicat recent că reintroducerea taxei pe stâlp va duce la o creștere a prețului gazelor cu 2,7%. De asemenea, noul impozit riscă să blocheze marile investiții atât de necesare în sectorul de gaze și energie electrică, precum Neptun Deep, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Centrala pe gaze naturale de la Mintia.