News

Scumpiri în prag de Crăciun. Cu cât a crescut prețul gazelor și al alimentelor?

În ultimul an, prețul gazelor naturale a crescut cu 50%. INS a atrage atenția că mărirea prețului la gaze vine la pachet și cu creșterea costurilor legate de hrană.
13.12.2021 | 13:18
Scumpiri in prag de Craciun Cu cat a crescut pretul gazelor si al alimentelor
ADVERTISEMENT

În ultimele luni, scumpirile la  energie, alimente și alte produse și servicii de larg consum au fost subiecte constante pe agenda publică românească. Creșterea costurilor pentru produsele de bază, la care se adaugă inflația reprezintă un motiv de îngrijorare pentru populație și pentru autoritățile care încearcă să găsească soluții la aceste probleme.

Un raport al Institutului Național de Statistică ne arată exact care este situația economiei naționale și cum se răsfrâng ultimele evoluții ale acesteia asupra puterii de cumpărare a românilor și opțiunilor acestora în ceea ce privește cumpărăturile de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Raportul INS arată faptul că în luna noiembrie rata inflației a ajuns la 7,8%. Asta înseamnă o ușoară scădere a în raport cu luna octombrie, atunci când inflația a atins un nivel de 7,9%. În raport cu luna decembrie a anului 2021, inflația a atins un nivel de 7,4%.

Această scădere a nivelului inflației vine în contextul în care, conform INS, în medie, produsele alimentare au avut parte de o scumpire de 6,10%, cele nealimentare de 10,49%, iar serviciile de 4,09%.

ADVERTISEMENT

„Indicele armonizat al prețurilor de consum în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2021 este de 100,26%”, explică INS într-un comunicat.

Datele oficiale  indică faptul că rata anuală a inflației din luna noiembrie 2021, comparată cu luna octombrie 2020, este de 6,7% atunci când este calculată luând în calcul indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC).

ADVERTISEMENT

Scumpiri semnificative la gazele naturale și produsele de bază

Statistica inițială arată că gazele naturale au înregistrat o creștere importantă a prețurilor în ultimul an. Mai exact, acestea au costat cu 49,42% față de anul trecut. În ceea ce privește energia, au fost înregistrate scumpiri de 23,41% în cazul carburanților și de 8,14 în cazul energiei electrice.

Scumpirile din zona energiei se regăsesc și în alte zone ale consumului casnic. Aceste creșteri ale prețurilor pentru alimente, servicii și alte produse necesare traiului de zi sunt direct resimțite de către populație.

ADVERTISEMENT

Datele din raportul INS arată faptul că, în medie, produsele alimentare s-au scumpit cu 6,10% în noiembrie 2021, față de punctul de referință 2020. Această creștere nu este uniformă și este resimțită diferit atunci când analizăm diferite categorii de produse.

O creștere semnificativă a prețurilor poate fi resimțită în cazul produselor de panificație și morărit. Datele INS arată că acestea au crescut, în medie, cu 8,33%. În cazul unor produse specifice, precum făina sau mălaiul, creșterea a fost 9,15%, respectiv 12,61%.

Legumele și conservele de produse au înregistrat, la rândul lor o creștere a prețurilor. Astfel, în medie, românii au plătit cu 9,93% mai mult pentru acestea luna trecută în comparație cu luna noiembrie a anului 2020. În cazul fructelor și al conservelor de fructe, s-a înregistrat o creștere de 5,31%.

Scumpirile și masa de sărbători

Creșterea prețurilor se răsfrânge și în cazul produselor care ajunge pe masa de crăciun. Astfel, o creștere a avut loc în cazul cărnii. INS, a calculat faptul că luna noiembrie a adus o creștere de 3,75% în cazul cărnii de vită, 2,40% pentru carnea de porc și de 3,82% pentru carnea de pasăre. Peștele, o carne apreciată, mai ales în cazul meselor de Revelion a înregistrat o creștere a prețurilor de 6,62%.

Băuturile alcoolice, o parte importantă a sărbătorilor de iarnă au înregistrat o creștere de 3,42%, în medie. Vinul, berea și rachiul au avut prezentat o creștere a prețurilor de 4,22%, 3,31% și 2,49%.

ADVERTISEMENT