News

Ne așteaptă alte noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni. La vară s-ar putea atinge un vârf al inflației

După un val de scumpiri pe care l-am întâmpinat la început de an, ne-ar mai aștepta încă unul, avertizează experții în economie. La vară, s-ar putea atinge un vârf al inflației.
23.01.2022 | 22:43
Ne asteapta alte noi scumpiri la mancare energie si carburanti in urmatoarele luni La vara sar putea atinge un varf al inflatiei
Se anunță noi scumpiri, în următoarea perioadă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ne așteaptă alte noi scumpiri la mâncare, gaze, lumină și carburanți, în lunile ce urmează, transmit economiștii Băncii Naționale a României (BNR). Asta în condițiile în care suntem parte, deja, din țările din UE cu cele mai mari scumpiri.

Potrivit Știrile Protv, sunt puțini europenii care au avut parte de creșteri ale prețurilor, așa cum s-a întâmplat la noi. Dincolo de această situație, experții avertizează că spre final de an ne-am putea bucura de o scădere a prețurilor.

ADVERTISEMENT

Românii se gândesc la cum să-și drămuiască banii

Mulți români se gândesc la cum să-și mai economisească banii. Una dintre metodele utile ar fi reținerea de la a achiziționa într-un mod regulat anumite produse.

”Ne mai drămuim, mai vedem, mai analizez. O dată luăm, o dată nu, cum se poate”, a declarat o persoană pentru sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT

O altă persoană, pentru a mai micșora din consumul de curent electric, a înlocuit becurile normale cu cele economice. Speră ca toată perioada de scumpiri să treacă.

”La energie am mai pus becuri economice… tot ce s-a putut face. Ne băgăm la economii, ce avem strans şi vom trece şi de perioada asta”, a mai declarat român.

ADVERTISEMENT

În luna iunie inflația ar putea ajunge la 8,6%

În vară, în luna iunie, inflația ar putea ajunge de la 8,2% din decembrie 2021, la 8,6%. Spre final de 2022, media scumpirilor, atât la produse, cât și la anumite servicii, ar putea ajunge la sub 6%.

Pe lângă faptul că avem cele mai mari scumpiri din UE, inflația națională (6,7% la finalul lui 2021-n.r) este după cea din țările baltice, dar și după Polonia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

”Ce determină inflația: prețurile la energie de care știm, este și partea de ofertă din cauza coronavirusului, dar și prețurile la alimentare – în general, prețurile mărfurilor pe piețele internaționale, inclusiv la cele alimentare, au crescut substanțial, de aici impactul pe inflație”, a explicat un economist.

Bugetul unei familii simte toate scumpirile. Dintr-un total de venituri ale unei familii medii, din țară, 4940 de lei, peste 60% s-ar duce pe cheltuieli de consum: facturi, mâncare, carburanți și alte necesități pentru o locuință normală.

Din bugetul familiei, sunt luate și impozitele sau contribuţiile la stat, adică 33%. Așadar, de prea puține ori se pune problema unor investiții.

ADVERTISEMENT